PIM-programmen (Personal Information Management) i din mobil - kalendern, att-göra-listan, anteckningar och kontakter - är bra verktyg för att hålla ordning på det mesta i livet. Det finns en hel del skillnader mellan olika märken och operativsystem när det gäller kvaliteten på programmen, men det finns också tilläggsprogram som ger dig fler och bättre funktioner - även om din mobil inte hör till den senaste generationen. Bokning av möten och telefonsamtal med kontakter i din telefonbok, körjournaler och delade kalendrar är några av de områden som din mobil kan bli bättre på med rätt tjänster och program.
Byt ut standardprogrammen
De inbyggda kalenderprogrammen i mobilerna blir allt mer kraftfulla, men smartphoneanvändare kan få bättre funktioner genom att köpa ett tilläggsprogram. Jämfört med standardprogrammen får du fler vyer och många finesser som kan spara tid.
Annons
Aquacalendar
Annons
Aquacalendar finns för Series 60 och UIQ. Programmet använder samma databas i mobilen som standardprogrammen, så att synkronisera med datorn fungerar utan problem. Den vanliga kalendern i Series 60 visar dagens möten som en lista sorterad efter de olika händelsernas starttid. Aquacalendar kan även visa hur olika händelser överlappar varandra på samma sätt som Outlook eller iCal.
Månadsvyn har fått en ansiktslyftning och varje dag har en liten tidslinje som visar vilka inbokade möten som finns.
UIQ-versionen av Aquacalendar har något fler funktioner än programmet har på Series 60. Exempelvis finns en mer avancerad födelsedagshanterare som visar månadens födelsedagar med eventuellt foto ur telefonboken. UIQ-versionen visar också ikoner för olika kategorier av händelser i månadsvyn.
_image_
En mycket användbar funktion är biblioteket. Om du till exempel har möte med chefen varje vecka kan du lägga texten "Möte med chefen" i biblioteket och återanvända den med ett fåtal knapptryckningar när du matar in nästa veckas möte.
_image_
Aquacalendar kan också visa färska meddelanden och att-göra-listan tillsammans med dagens kalender. Andra möjligheter i programmet är att koppla kontakter till bokningar i kalendern och att-göra-listan och organisera allt i olika kategorier. Det gör att du till exempel snabbt hittar rätt nummer om det är ett telefonmöte du bokat in. Kategoriindelningen är praktisk om du matar in de flesta bokningar i mobilen, men tyvärr följer inte kategori- och etiketter med i synkroniseringen med datorn. Aquacalendar hittar du på www.pockettorch.net och programmet kostar 150 - 200 kr beroende på version.
Papyrus
Om du använder Windows Mobile eller Series 60 kan du byta ut den förinstallerade kalendern mot Papyrus. Series 60-versionen av Papyrus finns inte på svenska, men fungerar bra ändå - inte minst med tredje utgåvan av Series 60 där programmet drar nytta av den skalbara grafiken. Programmet använder färgkoder för olika kategorier och när man lärt sig vad färgerna betyder får man en bra överblick bara genom att titta på tidsaxlarna i månadsvyn. Tidslinjerna representerar 20 timmar av varje dygn mellan klockan fyra och midnatt.
_image_
_image_
Även dagsvyn använder färgkoderna och du kan också tilldela ikoner för de olika kategorierna.
_image_
Papyrus på Windows Mobile har flest funktioner och kan till exempel visa att-göra-listan på samma skärm som kalendern. Precis som i Aquacalendar finns det funktioner för att koppla kontakter till poster i kalendern och för att återanvända textfraser för rubriker och platser. Papyrus finns på www.sbsh.net och kostar cirka 130 kr. Windows Mobile-versionen säljs också under namnet Pocket Informant på adressen www.pocketinformant.com.
Handy Day
Handy Day för UIQ hjälper dig att få en bättre överblick över innehållet i din mobil. Programmet visar dagens händelser i kalendern tillsammans med att-göra-listan, dina meddelanden, status för telefonens inbyggda minne och minneskort samt länkar till dina kontakter och program. Handy Day ersätter mobilens startsida och samlar allt på ett ställe.
_image_
Du kan också ladda ned väderprognoser från AccuWeather genom Handy Day.
_image_
Priset för Handy Day är cirka 180 kronor och programmets webbsida är www.epocware.com.
List Pro
Det är inte bara kalendern som går att förbättra med tilläggsprogram. List Pro är ett program för dig som vill organisera livet med hjälp av listor av olika slag. Förutom vanliga att-göra-listor, som de flesta mobiler brukar kunna hantera, klarar List Pro att hålla reda på många olika listor och listor i flera nivåer. Du kan till exempel lägga in en shoppinglista indelad efter de olika butiker du planerar att besöka eller göra en detaljerad att-göra-lista indelad efter övergripande projekt, delprojekt och uppgifter.
_image_
_image_
Programmet finns för Windows, PocketPC, Windows Mobile och PalmOS. List Pro laddar du ned från www.iliumsoft.com och programmet kostar 140 kr för standardversionen och 220 kr om du vill kunna synka listorna med datorn.
Tjänsterna som gör din webbkalender mobil
Den kanske största styrkan med Googles populära webbkalender Google Calendar är att den använder öppna standarder så att man kan dela ut kalendern och öppna den i olika klientprogram, till exempel iCal på Mac och Outlook 2007 i Windows. Google har ännu inte lyckats knåpa ihop något wap-gränssnitt för kalendern, så hur kan man få in den i mobilen? Google Calendar använder tre olika format över http för att dela ut kalendrar - icalendar, det RSS-liknande formatet Atom eller HTML. Inget av formaten passar speciellt bra i mobilen. Atom kan fungera om mobilen har en kompatibel RSS-läsare och HTML-varianten kan vara läsbar med vissa mobila webbläsare, men informationen kommer inte in i mobilens kalender. Icalendar-formatet över http har inte slagit igenom ännu i mobilerna - där finns istället sedan flera år tillbaka standarden syncML (OMA DS). Tyvärr har inte Google byggt in stöd för syncML direkt i sin kalender, men det finns tjänster på nätet som översätter mellan icalendar och syncML. Vi har testat gratistjänsten Goosync.
Goosync
För att kunna använda Goosync behöver du en mobil med fungerande wapinställningar, stöd för syncML samt en Google-kalender.
1.Surfa in på www.goosync.com och skapa ett konto genom att klicka på länken "Register".
Klicka på bilderna för högre upplösning.
_image_
2.Goosync måste kunna läsa din kalender hos Google för att fungera, så mata in ditt användarnamn och lösenord under fliken "My google". Goosync anger att de hanterar sina användares lösenord med stor försiktighet, men som alltid är det bra fundera över hur stort förtroende du känner för tjänsteleverantören och hur hemlig din information är.
3.Nu behöver din mobil inställningar för synkroniseringen. Goosync kan skicka inställningarna över sms, men du kan också mata in dem manuellt om något sms inte skull dyka upp vilket inträffade när vi testade. Du väljer mobil och matar in ditt nummer under fliken "My devices". Tänk på att ange numret i internationellt format det vill säga med +46 istället för en inledande nolla.
_image_
4.Mata in ett möte i din kalender i mobilen. Starta synkroniseringen från menyn "Anslutningar", "Hjälpredor" eller "Synkronisering" i mobilen och öppna din Google-kalender när den slutförts. Nu har kalendern på Google synkroniserats med kalendern i din mobil.
_image_
Goosync är fortfarande beta och kan till exempel inte hämta data från andra kalendrar än din egen om du har ett konto med flera delade kalendrar. Tjänsten kan inte heller hantera upprepande händelser, till exempel födelsedagar. Goosync anger dock att dessa funktioner ska vara implementerade inom en snar framtid.
Zyb
Ett alternativ till Goosync är tjänsten Zyb som vi testade i Mobil nr 12 2006. Zyb är en webbkalender och adressbok som du synkar med mobilen genom syncML. Sedan vi testade Zyb har tjänsten fått fler funktioner och kan nu importera kalendrar från Google eller från andra kalendrar som använder iCalendar-formatet. Du kan välja om kalendern ska läggas till i Zyb som en parallell kalender som du bara kan läsa på webben eller om mötena ska hämtas in i den kalendern som du synkar med mobilen. Zyb saknar fortfarande tvåvägskommunikation med Google, så nya möten som du lägger in genom mobilen eller Zyb kommer inte in i Google-kalendern. Däremot kan du dela och synka Zyb-kalendrar med andra Zyb-användare. Zyb är gratis och finns på adressen www.zyb.com.
_image_
Andra tjänster
Scheduleworld, som finns på adressen www.scheduleworld.com, kan synkronisera det mesta - inklusive Google Calendar, mobiler, handdatorer och Outlook på datorn. Scheduleworld är mer komplicerat än Goosync och Zyb, men kan vara lösningen om du vill synka många olika typer av mobiler och programvaror med varandra.
_image_
_image_
Funambol är något för dig som har kunskapen och hellre gör allt själv än använder färdiga tjänster. Funambol är Open Source och från webbsidan www.funambol.com kan du hämta allt som behövs för att bygga avancerade kalender-, pushmail- och synkroniseringstjänster på din egen server.
_image_
Faktaruta: Standarder för kalenderdata
iCalendar är en öppen internetstandard med nummer RFC2445. Data i iCalendar-formatet kan skickas med e-post eller med hjälp av protokoll som http, syncML eller webdav. iCalendar bygger på de äldre vCard- och vCalendar-formaten och är inte ett xml-format.
SyncML är en flexibel standard som kan användas för pushmail och för att synkronisera många olika sorters innehåll. SyncML för mobiler heter numera Open Mobile Alliance Data Synchronization and Device Management (OMA DS) och bygger på xml.
vCalendar kom till som en standard för att skicka möten med e-post. Formatet används fortfarande av många webbtjänster och stöds av de flesta kalenderprogram, men fler och fler går över helt till det mer avancerade iCalendar-formatet.
Körjournaler är ett område där mobilens inbyggda program inte riktigt räcker till. Skatteverket kräver att du skriver körjournal om du får bensinen betald av din arbetsgivare eller om du vill betala lägre förmånsskatt för bilen. Körjournalen kan också vara nödvändig om du arbetar för och är delägare i ett företag som räknas som fåmansbolag.
En körjournal ska innehålla mätarställningar före och efter dina olika turer och information om vilka orter och företag du besökt. Mobilen kan fungera som körjournal med hjälp av ett javaprogram. Car Manager från www.8mobile.org kostar cirka 40 kr och fungerar med alla mobiler som uppfyller minst MIDP 1.0.
- Programmet kan hålla reda på flera olika bilar och du kan mata in märke, modell, anskaffningsdatum och mätarställning på varje bil.
-För varje körning kan du lägga in en rubrik, datum och mätarställning vid resans början och slut. I nästa steg väljer du om det är en privat resa eller en tjänsteresa.
- Det finns också ett noteringsfält som rymmer resterande uppgifter som krävs för att körjournalen ska uppfylla alla myndighetskrav.
- Du kan titta på statistiken direkt i mobilen eller lägga in ett e-postkonto och skicka alla data i excelformat.