Annons

Vi har testat Google Play Musik

Så är Googles nya musiktjänst

Google Play kombinerar strömmande musik med molnlagring av skivsamlingen på ett effektivt sätt.

Publicerad Uppdaterad

Efter att ha funnits i flera år i USA har Googles musiktjänst Play Musik till slut hittat till Sverige. Tjänsten är en direkt konkurrent till Spotify, men den är mer än så. För dig som fortfarande köper musik och inte bara använder streamingtjänster kan du dessutom spara upp till 20 000 låtar på Googles servrar, för att strömma din egen musik till vilken dator, mobil eller surfplatta du vill.

Tjänsten kostar för närvarande 79 kronor i månaden efter en prövotid på en månad, men ordinarie pris är 99 kr i månaden efter en månads prövotid. Du loggar in på Play Musik med ett Googlekonto, på dator, mobil eller surfplatta. Gör du det på datorn kan du ladda ner ett program som letar upp den musik du har lagrad på datorn och lägger upp den i Googles moln. Det tar sin rundliga tid (och sin beskärda del av uppladdningshastigheten för den delen: medan uppladdningen pågår har jag svårt att skicka epost) även med den modesta samling på 600 låtar som finns på min dator. Det finns därremot ingen funktion för att ladda upp lokalt sparad musik från mobil eller surfplatta vilket känns som en miss.

Musiken sparas med några förbehåll i det ljudformat du själv rippat eller laddat ner den i. Funktionen att automatiskt identifiera musik och leta upp omslag och låtnamn verkar funka bättre än i Windows Media Player, men hittas inte rätt information tas den du har matat in på din dator. Du kan även redigera låt- och albuminfo från datorn, men inte i mobil eller på surfplatta. Du kan också kopiera ner musiken du laddat upp, men du får endast göra det två gånger, såvida du inte kopierar ner hela ditt bibliotek från webben med Googles program Music Manager.

Molnlagring av skivsamlingen är som sagt den ena halvan av tjänsten. Den andra är en streamingtjänst för musik du inte på annat vis äger, modell Spotify, Wimp med flera. Metoden att söka fram musiken är ungefär som i Spotify, men utbudet är inte riktigt lika omfattande. Å andra sidan tycker jag att användargränssnittet i appen och på webben är betydligt trevligare och snyggare än Spotifys. Play Musik har även en radiofunktion som hittar likartad musik eller låter dig lyssna per genre.

Det som är mest intressant i mitt tycke är hur väl de två tjänsterna är integrerade med varandra. Du har ett bibliotek med din musik, men hittar du någon skiva i strömningstjänsten som du fastnar för kan du bara trycka på en knapp så läggs den till ditt bibliotek. Skillnaden mellan din köpta musik och den som tillhandahålls strömmande blir då hårfin. En miss i integrationen är att Google Play Musik även håller reda på musik som finns sparad på vanligt vis på mobilen, och att den då inte kan avgöra om det är samma skiva som ligger på mobilen, vilket medför att du får dubletter av samma skiva och måste klicka på dem för att se vilken som är lokalt sparad och vilken som strömmas över nätet.

En skillnad mellan egen och strömmad musik är ljudkvalitén. Vilken bitrate som Google Play Musik använder är deras lilla hemlighet, du kan bara välja mellan låg, mellan och hög kvalitet, som i sin tur påverkar mängden data som krävs för att strömma musiken. Vilket format eller faktisk bitrate som används framgår inte, men det sägs att oavsett kvalitetsnivå varieras kvalitén med hastigheten på internetförbindelsen. Personligen tycker jag, som kräsen musiklyssnare som inte riktigt kommer upp till audiofilnivån, att ljudkvalitén när man valt hög kvalitet blir riktigt bra. Strömmar du din egen musik som du själv tankat upp utgår jag från att den strömmas med samma bitrate som du rippat eller tankat ner den i. Om nätet inte riktigt hänger med händer det att musiken hackar.

Jag har inte haft möjlighet att göra detaljerade mätningar, men enligt uppgift drar Google Play Musik mer data än vad Spotify gör för motsvarande ljudkvalitet. Vill du inte bränna din datapott i mobilen i ett svep känns det därför som en klok idé att lokalt spara ned, cacha, den musik du vill lyssna på när du är ansluten till wlan. Cachning sker både manuellt, och om du vill automatiskt. Musiken sparas då ned på din mobil (du kan i inställningarna välja om den ska lagras på mobilens minne eller externt minneskort, bra där!) i en särskild mapp och i ett format som inte är läsbart av andra program.

Manuell cachning gör du genom att klicka på det där häftstiftet som också markerar om skivan finns i ditt bibliotek. För mig är symbolen med ett stående eller lutande häftstift i olika färger inte ett dugg intuitiv och jag har svårt att avgöra om en skiva finns i biblioteket eller ej, och om den finns cachad eller ej, men det brukar framgå med lite trial and error. Den automatiska cachningen ska känna av vilken musik du lyssnar ofta på och då automatiskt spara den, men vad som räknas som ofta är jag inte riktigt säker på.

Radiofunktionen är snarlik den som finns i till exempel Spotifys gratistjänst eller Nokia MixRadio. Så snarlik att jag får upp ett närmast identiskt flöde när jag genererar en radiokanal utifrån en artist i både Spotify och Google Play Musik; de måste bygga på samma databas över relaterade artister. Google Play Musik har även en skivbutik där du kan köpa musiken, men det känns som en nischfunktion med tanke på vilken tillgång du får till samma musik utan att betala mer än månadsavgiften. Köpt musik kan laddas ned, men bisarrt nog med samma begränsning på max två nedladdningar som för musik du laddat upp. Musiken laddas ner som 320 kbit/s MP3. I mobilen verkar det över huvud taget inte ha någon effekt att köpa en skiva jämfört med att bara markera att du vill ha en strömmad skiva i ditt bibliotek. Jag kan inte se något sätt att spara ner skivan till mobilen i ett format som går att plocka ut från mobilen.

Jag upplever att appen Google Play Musik drar mer batteri än att lyssna på musik lokalt på mobilen, och jag lyckas faktiskt få appen att krascha ett par gånger, när jag försöker be den att göra lite för många saker samtidigt. Men som helhet tycker jag den fungerar utmärkt, och det märks att det inte är någon ny tjänst utan en som funnits och putsats på i flera år.

Google Play Musik fungerar som sagt inte bara i mobilen utan även på dator, då i form av ett webbläsarfönster. På datorn kan du inte cacha din musik eller lyssna på den offline, men musik du laddat upp kan som sagt också sparas ner till din dator för att lyssnas på lokalt med datorns vanliga musikspelare.

Är Google Play Musik en Spotifydödare? Tja, om du fortfarande som jag har ett blandbeteende med både köpt och strömmad musik är den det. För den som fortfarande vill ha maximal mängd musik till mobilen och aldrig annat än strömmar finns det ingen självklar anledning att byta.