Det kom ingen ny Iphone, men...

Allt om nya Apple Ipad

De som hade hoppats på en ny version av Iphone gick bet. I stället lanserade Apple ikväll den stora surfplattan Ipad. Den är baserad på samma system som Iphone, men det stora formatet ska göra den mer passande för e-böcker.

Publicerad Uppdaterad

Ipad heter Apples nya surfplatta, och det är en liten dator med Iphones operativsystem.

Böcker köper man direkt i e-boksprogramvaran Ibook.

Den stora skärmen ska göra Ipad mer lämplig än Iphone för att avnjuta filmer, tv-serier och e-böcker. Programmet Ibooks, som ligger på datorn från start, stödjer formatet epub, som redan idag är vanligt på befintliga läsplattor på marknaden. Men Ipad ska också vara en behaglig surfdator.

Jodå, den ska funka som portabel spelkonsol också, enligt Apples Steve Jobs.

Skärmen är cirka 10 tum, precis som på de på senare tid allt mer populära mini-pc som det senaste året sålts för fullt för tre-fyra tusenlappar. Apple har länge bestämt dementerat att man skulle ha några planer på att släppa en så kallad netbook eller mini-pc, men nu släpper man alltså i ställed Ipad - en mini-pc utan tangentbord.

Fördelen med att skippa ett fysiskt tangentbord är förstås att man sparar in på storlek och vikt. Ipad väger 680 eller 730 gram (beroende på om det är versionen med eller utan 3G) och styr gör man precis som på Iphone genom att klicka på pekskärmen.

De första modellerna som kommer nu ska enbart koppla upp sig till nätet via wlan, medan Apple senare i vår tillsammans med amerikanska operatören AT&T ska börja sälja Ipad med 3G inbyggt.

Ett fysiskt tangentbord kommer att säljas som tillbehör.

Ipad kommer i flera olika konfigurationer. Den billigaste har 16 gigabyte lagringsminne och saknar 3G. Den börjar säljas i mars med prislappen 500 dollar. Vill man ha 32 gigabyte lagringsminne får man betala 600 dollar och med 64 gigabyte kostar Ipad 700 dollar. Vill man dessutom ha en Ipad med inbyggd 3G (enbart för surfmöjligheter, det går inte att ringa med Ipad) får man lägga på 130 dollar på priset. Den dyraste Ipaden kostar alltså 830 dollar. 3G-versionen av Ipad har även inbyggd GPS.

I princip ska samtliga Iphone-appar som finns idag även fungera på Ipad.

Program som finns förinstallerade är bland annat webbläsaren Safari (fortfarande utan stöd för flash), Mail, Calendar, Contacts, Notes, Maps, Photos, Videos, Youtube (i HD), Ipod, Itunes och App Store. Nytt är e-bokläsaren Ibooks och böcker köper man direkt via e-boksprogrammet. Alla gamla appar för Iphone fungerar på Ipad men för att programmen ska kunna visas i fullskärm på Ipad krävs det att utvecklaren modifierar programmet.

Och så slutligen: ett klipp från Youtube där Apples Steve Jobs presenterar den nya surfplattan:

Mått: 242,8 x 189,7 x 13,4 mm

Vikt: 680 gram (utan 3G), 730 gram (med 3G)

Anslutningar: Bluetooth, wifi (samt turbo-3g i vissa modeller)

Batteritid: 10 timmars användning om man inte använder 3G (enbart wlan)

Skärm: 9,7-tums pekskärm, bakgrundsbelyst med 768 x 1024 pixlars upplösning

GPS: Inbyggd i 3G-modellen

Minne: 16, 32 eller 64 GB beroende på version