100 miljoner skärmar per år

Apple redo för Iphone med safirglas

Apple har skaffat sig produktionskapacitet för att göra över 100 miljoner Iphone-skärmar med superhårt safirglas per år.

Publicerad Uppdaterad

Apple använder materialet safirglas till bland annat kameralinsen och knappen på Iphone, men skärmen är av Gorilla Glass tillverkat av Corning. Men Apple har samtidigt investerat stort i produktionskapacitet för safirglas, och nu visar en beräkning att man nu har mer än nog med kapacitet för att göra nästa Iphone med safirglasskärm.

Apple har byggt en produktionsanläggning för safirglas i Arizona där man låter tillverkaren GT Advanced husera. Hittills har Apple höpt 518 ugnar för att producera safirglas, och har beställt ytterligare 420 ugnar. Som exempel är detta är kapacitet nog för att producera över 100 miljoner 5-tumsskärmar per år. Det handlar alltså knappast längre om att göra bara knappar och linser till Iphone.

Safirkristall är ett av naturens hårdaste material näst efter diamant, vilket förstås gör det extremt rep- och spricktåligt. Safirglas har cirka fyra gånger mer frakturtålighet än gorillaglas. Men då kristallerna måste odlas fram för att få den egenskapen är det samtidigt ett dyrt och energikrävande material, och hittills har det varit svårt att göra materialet kostnadseffektivt annat än till lyxprodukter som armbandsur. Safirglas är också tyngre än Cornings gorillaglas, men det är möjligt att man kan kompensera det genom att göra glaset tunnare, och därmed också få en tunnare telefon på köpet.

Apple är kända för sina smarta strategier att kontrollera produktionsledet så att man får tillgång till premium-material till bra priser på ett sätt som konkurrenterna har svårt att matcha. Detaljerna kring GT Advanceds produktionsprocess är okända. Men om man har lyckats få ekonomi i produktionen av safirglas kommer man ännu en gång ha ett konkurrensövertag genom att kontrollera safirglasproduktionen samtidigt som konkurrenterna får nöja sig med material med sämre egenskaper. I vilket fall förefaller det allt mer troligt att nästa Iphone får en skärm med safirglas.