Inte alla enheter

De blir utan uppdatering till Windows 10

Även om en majoritet av Windows 8 och Windows Phone 8-enheterna kommer att uppgraderas till Windows 10 handlar det inte om alla enheter och telefoner.

Publicerad Uppdaterad

Sitter du på en Surface RT eller en Surface 2 med Windows RT? Eller någon annan surfplatta med Windows RT för den delen? Då har vi dåliga nyheter, eftersom Windows RT nu får ses som död och begraven i och med att Microsoft inte planerar att inkludera operativsystemet i uppgraderingsplanen för Windows 10.
- Vi jobbar på en uppdatering till Windows RT som ska ha viss funktionalitet från Windows 10, mer information kommer inom kort.
Det säger en talesman för Microsoft till The Verge, vilket i praktiken innebär att systemet inte får Windows 10 på riktigt och därmed mer eller mindre kan dödförklaras än mer än det redan gjorts.

Inte alla telefoner
När det kommer till telefoner heter det att majoriteten av befintliga telefoner med Windows Phone 8 eller 8.1 ska gå att uppgradera. 
- Vårt mål är att majoriteten av Lumiatelefonerna ska uppgraderas till Windows 10, säger Chris Weber som är säljchef för Lumiatelefonerna.
Exakt vilka det blir som inte får uppdateringen nämns inte. Han nämner att Lumia 435, 735 och 930 kommer att få uppdateringen. Samtidigt är tre telefoner knappast majoriteten, så det återstår att se vilka som utesluts. All About Windows Phone spekulerar i att grundkravet för en uppgradering skulle vara en gigabyte arbetsminne och åtta gigabyte lagring, men de är ganska noga med att understryka att det bara rör sig om spekulationer.

Samtidigt kan det nämnas att Microsoft bara pratar om sina egna telefoner. Hur det blir med Windowslurar från exempelvis Huawei, Samsung eller HTC har vi fortfarande inte hört ett ljud om. Huawei känns väl inte så troligt att de bryr sig om en uppdatering med tanke på hur besvikna de verkar vara på Microsoft. Samsung har i stort sett inte brytt sig om plattformen sedan Windows Phone 8 släpptes, men om ryktena om ett förnyat intresse stämmer kanske de dammar av sina gamla Ativ-lurar för en uppgradering. HTC släppte förvisso en HTC One M9 med Windows Phone förra året, men bara i USA. Innan dess var det 8X och 8C, som i likhet med Samsung dök upp vid lanseringen av Windows Phone 8. Med tanke på det företagets ekonomiska situation kanske vi inte ska hoppas för mycket där heller?

Mobil har frågat Microsoft i Sverige vilka telefoner som kommer uppgraderas, men endast hänvisats till det officiella uttalandet från Chris Weber ovan.