Annons

Designtelefon

Första intrycket av Huawei P8 & P8 Max

Huawei P8 Max
Huawei P8 Max

Huaweis två nya toppmodeller, och deras nya armband, har presenterats och Mobil har fått känna på dem.

Publicerad Uppdaterad

Designen på Huawei P8 och dess systermodell P8 max är enormt viktig, vilket definitivt märks under presentationen, där närmare halva tiden går åt till att prata just design. Det är däremot inte enbart prat, utan när vi väl får luren i vår hand känns den rejält välbyggd och med en riktigt bra ytbeläggning på metallen som gör att den inte känns speciellt hal som vissa andra metalltelefoner kan göra. Trots sin tunnhet på 6,4 millimeter påpekas det upprepade gånger att kameran inte sticker ut på baksidan som hos Samsungs Galaxy S6 eller Iphone.


Just när det gäller kameran  har mycket gjorts för att förbättra små detaljer. Optisk bildstabilisering ska göra bilderna skarpare och det finns en hel del tekniker för att bilderna ska bli bättre i dåligt ljus. 

Snabbt tagen exempelbild med Huawei P8


På insidan sitter Android 5.0 i ett så enormt hårt modifierat paket att det nästan är omöjligt att avgöra vilken Androidversion det rör sig om. Tillsammans med det har vi Huaweis eget chipset Kirin 935 som sköter sig ganska bra i vissa prestandatest. Den placerar sig en bit under toppskiktet i Antutu och rejält under toppskiktet i webbaserade tester, men vid vanlig användning kan vi inte påstå att vi märker något speciellt långsamt. 

En kul extrafunktion är att enheten känner av om du pekar med finger eller knoge. Pekar du med knogen kan du snabbt ta skärmdumpar av hela eller delar av skärmen, vilket kanske inte är något som används dagligen, men är rätt kul. Den kommer även i en version med stöd för dubbla SIM-kort, även om första leveransen i slutet av maj inte är av den typen.

Samtidigt släppte Huawei även P8 Max, som är just en större modell av P8. Skärmen hoppar upp från 5,2 till 6,8 tum. Givetvis rejält stort, men fortfarande någorlunda hanterbart tack vare tunnheten. Här ska batteritiden förbättrats en hel del också, helt enkelt tack vare att det får plats ett betydligt större batteri.

Huawei P8 Max


Som polare till de båda lurarna visades även Talkband B2. Funktionsmässigt är det på pappret ungefär samma enhet som Talkband B1 som kom förra året, med inbyggd stegräknare och möjligheten att koppla loss ett Bluetooth-headset från armbandet. Den stora skillnaden denna gång ligger främst i designen och vi måste erkänna att metallvarianten med läderband väcker en hel del habegär. Däremot syntes inte ett spår av Huawei Watch vid lanseringen.