Lyckad lansering

Första intrycket: LG G5 & tillbehören

UPPDATERAD: LG G5 är lanserad och vi har fått möjlighet att klämma på både den och några av tillbehören.

Publicerad Uppdaterad

[Artikeln är ordentligt utökad efter en guidad tur i LG:s monter]

Det blir allt svårare att imponera med nya smartphonelanseringar. LG själva berörde ämnet på sin G5-lansering, och sade att man ville återuppliva förväntningarna vid en ny lansering. Och visst lyckades man att överraska.


Jo, G5 var den telefon förhandsuppgifterna talat om, med specifikationer som man kan vänta sig av en ny toppmodell, varken mer eller mindre. Men nog har LG ansträngt sig för att göra detta till en lite mer spännande mobil än standard-toppmodellen.


Designen är den snyggaste vi har sett på en LG-mobil. Metallbaksida, men med ett löstagbart bottenstycke där man kan byta ut batteriet (och ansluta tillbehören, som vi kommer till). Skärmen är lätt krökt i överkant men annars slät, men baksidan är full av mjuka rundade former, till exempel kring de dubbla kamerorna och fingeravtrycksläsaren som också är startknappen. Volymknapparna har däremot flyttat tillbaka till sidan.


Med en något mindre skärm än på G4 och de runda formerna känns telefonen inte alls stor, eller tung i hand. Det finns i princip inga plastdetaljer i skalet, bara några extremt små infällda lister för mobilantennernas skull. Det är kanske inte den snyggaste mobilen jag sett, men den har lite personlighet.

Skärmen är på 5,3 tum denna gång, och ska ha en ljusstyrka på upp till 800 nits, mot 500 nits som är branschstandard. Skärmen är av LCD-typ och inte Oled som förhandsryktena talade om. "Alltid på"-funktionen ska funka så att 3/4 delar av skärmens bakgrundsbelysning släcks. Enligt LG ska finktionen som visar tid, datum och notifieringar dra 0,8 procent av batteriet i timmen.

Batterikapaciteten är förresten på 2800 mAh, något mindre än för G4, men enligt LG ska den ändå ha bättre batteritid tack vare förbättringar i Android Marshmallow och chipsetet Snapdragon 820.

LG erkänner nu öppet att man valde Snapdragon 808 i G4 för att 810 blev för varm, och man säger att Snapdragon 820 inte alls dras med samma problem, lite varm vid filmning i 4K-upplösning ska vara allt. Den blir aldrig särskilt varm när vi leker med den. Vi får ta del av ett Antutu-benchmark på 135 040, vilket är en bra bit bättre än vi sett i någon Androidmobil tidigare, och även lite bättre än Iphone 6s Plus.

Systemet är som sagt Android 6.0, men LG har tagit det kontroversiella steget att avskaffa applådan och bara har startskärmar (det finns ett enkelt läge där applådan är kvar). Fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan och ska vara snabbare tillochmed än för Nexus 5x.

Huvudkameran är densamma som i G4, som var en av förra årets bästa, men det finns även en sekundär vidvinkelkamera, vilket gör att du, efter att du tagit bilden och tittar på den, kan zooma ut ur den för större utsnitt. Bland gimmickarna finns multi-view där du får se bilden från alla tre kamerorna på mobilen samtidigt.

Lite synd att man fortfarande har en lucka på sidan för minneskort och sim-kort när man nu valt en lösning med löstagbart bottenstycke. Och utbytbart, för det här man kan plugga in tillbehören, enligt en ny standard som ska vara öppen för tredjepartstillverkare. Men LG hävde själva ur sig drösvis med tillbehör på lanseringen, vilket på många sätt var det roligaste med mobilen.


Vi har ett kameratillbehör som pluggas på och dessutom fungerar som extrabatteri.Det är kanske det minst nyskapande av tillbehören. Den tillför ingen egentlig ny fotofunktionalitet, men du får ett kameragrepp, en knapp för stillbild och en för video, ett zoomhjul, och ett extrabatteri på 1200 mAh. För den som gillar att ha lite mer att hålla i när man fotar kan det vara kul.

Förstärkaren Hifi Plus från Bang & Olufsen är också lite nischad, den innehåller egen förstärkning och DA-omvandling och ger dig ett nytt hörlursjack som ska klara av att driva lurar med upp till 600 Ohms resistans, och de flesta ljudformat stöds. Mobilen blir bara något längre när denna modul är påkopplad.

Vi har ett VR-headset, riktigt lätt och smidigt, som lovar högre upplösning än konkurrenten med separata skärmar för varje öga. När vi snabbtestade kunde vi utröna att bågarna var lite plastiga och hårda om öronen men kvalitén på upplevelsen utmärkt. Enligt LG är headsetet vi testat fortfarande inte riktigt färdigdesignat, så det kan förbättras ytterligare. Till en början kommer det bara att funka med G5, men man siktar på att det ska fungera med alla Androidmobiler.

LG hann före Samsung med en 360-kamera. Den innehåller två vidvinkliga kameror på 30 megapixel, och är utformad som ett handtag så att man lätt ska kunna hålla upp den, även om stativ också finns. Den fungerar med både Android och Ios, och i appen ser du live vad kamerorna spelar in.




Och knasigast och roligast av allt rullroboten, som kan fjärrstyras via Internet, direktsänder från sin kamera, har IR-sändare så den kan fungera som universalfjärrkontroll i hemmet, och till och med ett husdjursläge där du kan titta till din hund och prata med den, samt reta den med en laserpekare! Bollen ska ha cirka 3 timmar non-stop-batteritid, vilket ger kanske en dag med mer normalt användande. Kameran är vidvinklig med 8 megapixel, och bollen kommunicerar både via Bluetooth och Wifi.


Men även utan dessa gimmickar känns G5 som en solid telefon som försöker och lyckas med att kombinera utbytbart batteri med exklusivt metallskal. Det ska bli roligt att få testa den på riktigt.