Optimus LTE

LG:s 4G-mobil till Sverige

Under våren kommer LG att börja sälja sin första 4G-mobil på den svenska marknaden.

Publicerad Uppdaterad

Snart är inte Samsung ensmma om att sälja en 4G-mobil på den svenska marknaden. Under andra kvartalet ska LG börja sälja sin modell Optimus LTE här.

LG har utgått från Nitro HD, en modell avsedd för den amerikanska marknanden, när man tog fram Optimus LTE som alltså är en anpassad version som ska passa de svenska 4G-näten. Samsungs S2 LTE har stöd för 4G-uppkoppling via 800 MHz- och 2600 MHz-banden. Optimus LTE har stöd för dessa båda band, samt även för 4G via 1800 megahertz-banddet.

Det betyder att den i dagsläget skulle fungera bättre med Telias 4G-nät än med Tele2:s och Telenors gemensamma nät. I stortstäder och andra prioriterade platser har man valt att använda basstationer med 2600 MHz. I mera glest befolkade områden använder Telia 800 MHz medan Telia och Telenor för närvarande har basstationer med 900 Mhz, ett frekvensband som alltså varken LG:s eller Samsungs 4G-telefoner kan använda sig av.

Optimus LTE har en 4,5 tum stor skärm med upplösningen 1280x720 pixlar. Skärmen är av typen True HD IPS och enligt tillverkaren ska dess ljusstyrka på 500 nit räcka till för att skärmen ska vara tydlig även i direkt solljus.

Kanske är det den amerikanska förlagan Nitro HD som gör att Optimus LTE kommer att ha Android 2.3 vid leverans. Sannolikt planerar man för en uppgradering till 4.0 kort efter säljstarten, även om LG:s historik när det gäller att förse kunderna med uppdateringar inte direkt inger något större förtroende.

På telefonens baksida finnsn en 8-megapixelkamera som ska kunna användas för att spela in högupplöst video och på framsidan finns en 1,3-megapixelkamera för videochatt.

Under skalet hittar man en dual core-processor på 1,5 gigahertz.. Optimus LTE har måtten 139,9x67,9x10,5 millimeter och väger 136 gram. Telefonens interna lagringsutrymme har plats för 8 gigabyte och ett minneskort på 16 gigabyte medföljer vid köp.

Till skillnad från Samsung S2 LTE har LG:s 4G-mobil inget stöd för NFC, en teknik som bland annat ska kunna användas för mobila betalningar. Under den pågående Mobile World-mässan har LG meddelat att man planerar att släppa Optimus LTE Tag, en 4G-mobil med inbyggd NFC-stöd. Om även den kommer till Sverige är oklart.

Optimus LTE ska börja säljas under våren och kommer då att kosta cirka 6300 kronor.