Ny tålig lur

Samsung lanserar Galaxy Xcover 2

Galaxy Xcover 2 är Samsungs nya tåliga telefon. Den pryds av en 4-tum stor skärm, är vattentålig och har ett ytterskal som klarar tuffare tag.
Sidan på Xcover 2 från Samsung.
På bilden ovan ser ni den fysiska kameraknapp som Xcover 2 är utrustad med.
Xcover 2 uppfyller kraven för IP-klass 67. Här anger siffran 6 att telefonen är helt tätt och att inga partiklar ska kunna tränga in. Siffran 7 anger att telefonen tål att sänkas ner till en (1) meters djup under 30 minuter.

Sydkoreanska Samsung har precis visat upp en tålig mobiltelefon. Vattentåliga tuffingen Samsung Galaxy Xcover 2 bjuder bland annat på Android 4.1, en dubbelkärnig processor - och ip-klass 67.

Publicerad Uppdaterad

Under den senaste tiden har vi sett allt fler tåliga mobiltelefoner på marknaden. Framför allt Sony har satsat mycket på detta: Såväl det kommande flaggskeppet Sony Xperia Z (ip-klass 55/57), som tidigare modellerna Sony Xperia V och Acro S är vattentåliga.

Nu lanserar Samsung en telefon som ska tåla lite tuffare tag än så. Nya enheten Xcover 2 - uppföljaren till Samsung Xcover - uppfyller nämligen kraven på ip-klass 67. Detta innebär att telefonen både är skyddad från att partiklar ska kunna tränga in (läs smuts), och att den - i likhet med ipklass 55/57-klassade telefoner - ska klara av att sänkas ner i till en (1) meters djup under 30 minuter.

Skyddas av robust skal

Xcover 2 har måtten 130.5 x 67.7 x 12 millimeter, och väger 148.5 gram. Enligt Samsung är telefonen tänkt för en målgrupp med en aktiv livsstil;bland annat följer träningsappen Cardio Trainer Pro med, och själva telefonen skyddas av ett tåligt och robust skal för att kunna hänga med på ett tufft motionsspass i skogen.

Telefonens skärm mäter 4 tum och har en upplösning på 800 x 400 bildpunkter (WVGA). På hårdvarufronten finner vi en dubbelkärnig processor på 1GHz. Själva lagringskapaciteten ligger bara på 4 gigabyte, men telefonen har också plats för mikroSD-kort på upp till 32 gigabyte.

Android 4.1 med Touch Wiz

Operativsystemet är Android med versionsnumret 4.1 (Jelly Bean). Ovan på Android har Samsung valt att lägga sitt gränssnitt Touch Wiz. Telefoner har även bland annat funktioner som Smart Stay, vilken hindrar skärmen från att släckas så länge du tittar på den, och fotofunktionen Best Shot.

Xcover 2 har två kameror: en huvudkamera på 5 megapixel med autofokus och LED-blixt, samt en videosamtalskamera med VGA-upplösning. Telefonen är också utrustad med en fysisk kameraknapp, något vi ser allt mer sällan på telefoner nu för tiden. Tanken är att den fysiska kameraknappen ska göra det lättare att fotografera under svårare förhållanden, exempelvis under vatten.

Samsung har ännu inte gått med uppgifter om när telefonen ska släppas, eller ett rekommenderat pris på enheten. Förhoppningsvis får vi se mer av Xcover 2 under Mobile World Congress 2013, som hålls i slutet av februari.

Källa

Samsung Galaxy Xcover 2

Operativsystem: Android 4.1, Samsung TouchWiz

Skärm: 4 tum, TFT, upplösning 480 x 800 bildpunkter

Processor: 1 GHz dubbelkärnig processor

Minne: 1 gigabyte ram-minne, 4 gigabytes minne, plats för mikroSD-kort på upp till 32 gigabyte

Maximal datahastighet: 21 Mbit/s, 5,76 Mbit/s (turbo-3G)

Kamera: 5-megapixel, autofokus, LED-blixt, fysisk kameraknapp, videosamtalskamera med VGA-upplösning

GPS: A-GPS, Glonass

Anslutningar: Bluetooth v4.0, WiFi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, USB 2.0

Övrigt: IP67-klass

Släpps: Ännu okänt