Smarta hemmet

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

 • Laurastar slår på stort under IFA och lanserar världens första uppkopplade strykjärn. Och nej, vi hajar inte heller poängen.

Radiostyrt via iphone

Mobil-helikoptern AR Drone i test

A.R Drone är en radiostyrd helikopter med inbyggda kameror som styrs med hjälp av en Iphone. Vi har testflugit den.

Publicerad:

2 mar 2011 - 10:21

Uppdaterad:

19 okt 2015 - 13:42

Egentligen är det missvisande att kalla A.R Drone för en helikopter eftersom leksaken har hela fyra rotorer. Quadrocopter är uttrycket som tillverkaren själv använder om enheten. Samtliga rotorer drivs av varsin borstfri elmotor och med hjälp av en inbyggd dator och hela sex sensorer ser den till att själv hålla balansen. Just enkelheten är en av de främsta förtjänsterna med A.R Drone. Inlärningströskeln för att komma igång och flyga med den är väldigt låg och till skillnad från vanliga radiostyrda helikoptrar eller flygplan behöver man egentligen ingen tidigare erfarenhet alls för att kunna flyga.

Med i paketet till quadrocoptern följer två yttre skal som monteras ovanpå själva enheten. Det ena skalet är tänkt att användas för inomhusbruk och omger rotorerna med frigolit för att skydda dem om man skulle råka flyga in i en vägg eller liknande. Utomhusskalet är desto mindre och lämnar rotorerna helt oskyddade. Jag märkte ingen större skillnad på själva flygegenskaperna med de olika skalen när jag testflög helikoptern utomhus så för den som är rädd för att krascha sönder quadrocoptern kan jag därför rekommendera att helt enkelt alltid använda inomhusskalet eftersom det ger ett bättre skydd för de känsliga rotorerna.

Det finns ingen strömbrytare på quadrocoptern utan den körs igång direkt så fort man kopplar in batteriet. Såhär ser A.R Drone ut utan något skal.

Radiostyrda helikoptrar med fyra rotorer är ingen ny uppfinning, men det som utmärker A.R Drone är att den styrs via Iphone och att den har två inbyggda kameror. Inuti quadrocoptern sitter en liten Linux-baserad dator som när batteriet ansluts startar igång ett wifi-nätverk. Genom att ansluta till detta med sin Ipad, Ipod Touch eller Iphone och sedan dra igång den gratisapplikation som används för att styra enheten tar man kontroll över den. Räckvidden för nätverket är cirka 50 meter. Medan själva styrningen fungerar bra även på avstånd som tangerar den maximala räckvidden blir dock videoströmmen från den märkbart sämre när avståndet är långt.

De två kamerorna på quadrocoptern är placerade längst fram respektive på undersidan av den. Kameran som är riktad framåt har upplösningen 640x480 och presterar ungefär som en billig webbkamera när det gäller bildkvalitén. För kameran på undersidan är upplösningen väldigt låg (176x144) vilket är synd eftersom det innebär att det är svårt att se vad det egentligen är som filmas med den. I styrprogrammet kan man välja vilken av kameraströmmarna som man vill titta på i fullskärmsläge och man kan även välja att se bilder från båda kamerorna samtidigt. Då visas den ena bilden i fullskärm medan den andra syns som en liten ruta i ena hörnet av skärmen.

AR Drone med inomhusskalet på.

Kontrollen av quadrocoptern använder sig av den inbyggda gyron i Iphone-telefonen för att åka framåt, bakåt och i sidled. För att svänga och ändra höjden trycker man på kontroller på skärmen och man måste även hålla in en knapp på skärmen för att gyrostyrningen ska aktiveras. Kontrollkänslan är riktigt bra, inte minst inomhus. På undersidan av enheten finns nämligen inbyggda höjdmätare som gör sig bäst lämpade för inomhusbruk. Med hjälp av dem kan man låta quadrocoptern sväva helt stilla över en och samma plats vilket är svårare utomhus då vinden gärna vill ta tag i den oehört lätta konstruktionen.

Tillverkarens egentuvecklade mjukvara stöder tyvärr inte inspelning, men det finns det tredjepartsprogram som gör. I programmet kan man se både hur högt upp man flyger och hur det horisontella läget förhåller sig. Medan själva styrprogrammet är gratis att använda finns det även spel som använder sig av augmented reality-funktioner att hämta hem som också kostar pengar att använda. Med dem kan man jaga virtuella fiender på skärmen med sin quadrocopter eller så kan man jaga varandra om man är flera som har en A.R Drone. Att man tar betalt för spelen är lite väl magstarkt kan jag tycka, eftersom enheten ändå kostar modiga 4 000 kronor vilket är mycket även för en så här häftig leksak.

Med Iphone-mjukvaran både styr man quadrocoptern och ser det som kamerorna fångar i realtid.

Med tanke på det väl tilltagna priset känns enheten också lite väl bräcklig i sin konstruktion. Den är oehört lätt och till större delen byggd i frigolit. Kretsarna vid rotorerna är till stor del helt oskyddade och även om den lätta konstruktionen gör att kraften vid en krasch inte blir särskilt stor tycker jag ändå att man kanske borde satsat lite mer på hårdplast i grundstommen för dronen istället för bara frigolit. Trots att jag kört ganska hårt med quadrocoptern under mina tester och kraschat en hel del både avsiktligen och ofrivilligt har den dock inte fått några skråmor att tala om. Den känns alltså bräckligare än vad den faktiskt är.

Frågor och svar

Fungerar den på Android-telefoner?

I nuläget gör den inte det. Eftersom mjukvaran är open source finns det dock projekt som vänder sig både till Android-plattformen och till vanliga datorer, så det är förmodligen bara en tidsfråga innan det dyker upp mjukvara för andra plattformar än iOS.

Hur högt kan man flyga?

Räckvidden för det trådlösa nätverket är 50 meter, men att flyga så högt är inte att rekommendera då en kraschlandning från den höjden skulle bli ganska brutal.

Hur snabbt kan man flyga?

Det är svårt att ange någon exakt siffra i meter per sekund, men genom att trixa med inställningarna kan man öka den maximala lutningsgraden för att få upp hastigheten. Att springa ikapp enheten när man väl fått upp farten går iallafall inte.

Är den värd priset?

Ja, det är den. Radiostyrda flygplan är dyra leksaker i allmänhet och man får mycket för pengarna i det här fallet.

Vad händer om man tappar kontrollen?

Om man förlorar kontrollen över quadrocoptern kan man trycka på emergency-knappen på skärmen så stängs motorerna av. Ner kommer man alltid...

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Generös jätte

  Vill du ha en mobil med riktigt stor skärm är det här ett av de bästa alternativen just nu.

  16 sep 2016 - 10:15
 • Budgetband med begränsningar

  När Xiaomi tar ett steg upp i prisklass måste man bli lite mer överseende med begränsningarna i deras aktivitetsarmband.

  14 sep 2016 - 08:41
 • Bantad budget

  Här har Sony skalat bort nästan allt från en redan relativt anonym mobil. Så vi undersöker vad som egentligen blir kvar.

  12 sep 2016 - 09:37

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Minne i motvind

  I Iphone och Ipad finns ingen möjlighet att utöka lagringen med minneskort, men med Ixpand kämpar Sandisk för att ge alternativ.

  9 sep 2016 - 10:10
 • För den förvirrade prylägaren

  Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

  8 sep 2016 - 11:29
 • Första mobilen med värmekamera

  Den här mobilen är först med inbyggd värmekamera och låter oss upptäcka en ny värld.

  7 sep 2016 - 08:33
 • Bitlock

  Du ska dels kunna låsa upp cykellåset med mobilen, men även ge andra tillgång till din cykel. Det fungerar nästan som tänkt.

  5 sep 2016 - 17:25
 • Smartare än den ser ut

  Relativt liten, smidig och snabb. Det är den första känslan man har efter att ha använt Honor 8 ett tag. Men efter ytterligare ett tag upptäcker man att det finns mer som döljer sig under ytan.

  31 aug 2016 - 07:31
 • Betydligt bättre

  Med Note 7 som nu gör comeback i Sverige och Europa vill Samsung göra mobilen för den som måste ha det bästa. Den lyckas med det mesta.

  23 aug 2016 - 12:15
 • Plattan som lägger sig platt

  Tangentbordsstället är inte väl konstruerat. Det är synd, för i övrigt imponerar Huawei Matebook.

  19 aug 2016 - 13:12
 • Toppkvalitet till halva priset

  Det är telefoner som denna som gör att man undrar om man inte blir svindlad av tillverkare som Samsung och Apple.

  8 aug 2016 - 09:29
 • Snyggt förpackad mellanmjölk

  Det är egentligen ingenting som är direkt fel med Xperia XA, men det finns heller inget som verkligen fångar en, utöver att den är riktigt snygg.

  5 aug 2016 - 16:23

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!