https://www.mobil.se/nyheter/141-telefonmodeller-med-android-har-salts-med-skadlig-kod-forinstallerad
565354
Skickar oönskad reklam till användarna

141 telefonmodeller med Android har sålts med skadlig kod förinstallerad

Säkerhetsexperter på cybersäkerhetsfirman Avast har avslöjat att inte mindre än 141 olika Android-telefonmodeller har sålts med skadlig kod förinstallerad på dem. En kriminell liga tros ha lyckats infiltrera tillverkningskedjan och planterat koden på telefonerna.

Det är inte första gången som den skadliga koden Cosiloon är på tapeten. Redan 2016 uppmärksammade ryska säkerhetsexperter att inte mindre än 26 telefonmodeller med Android kom med den skadlioga mjukvaran installerad redan från butiken. Det handlar inte om någon allvarlig form av skadlig kod, men däremot en ganska irriterande sort, nämligen så kallad adware som överöser användarna med oönskade annonser och reklam. Koden är dessutom eländigt svår att få bort då den är installerad som fast programvara och dessutom är programmerad att maskera sig på olika vis. 

Drabbar primärt budget-enheter

Enligt Avast tycks det handla om en kriminell liga som har lyckats ta sig in i någonstans i tillverkningsprocessen och planterat koden i enheternas firmware. Möjligen kan det handla om kinesiska förövare, då man av någon anledning valt att inte angripa kinesiska användare. Det är i huvudsak förhållandevis okända budgettelefoner och enklare surfplattor som inte säkerhetscertifierats av Google som drabbats. Drabbade användare ska finnas i över 90 länder, varav de flesta hör hemma i Ryssland, Italien, Tyskland, Storbritannien, Ukraina, Portugal, Venezuela, Grekland, Frankrike och Rumänien. Michael Healy på Avast bekräftar för Mobil att det finns drabbade användare även i Sverige, men hittills har man bara upptäckt 25 enheter som bär på den skadliga koden här.