Techjättar bildar enad front

Android-patentgrupp ska stoppa trollen

Den nya patentgruppen PAX ska skydda Android-tillverkarna och Google från patenttroll.

Google har nu gått samman med några av de största telefontillverkarna och bildat en grupp där man ska dela med sig av Androidrelaterade patent.

Publicerad Uppdaterad

Stämningar och patenttroll hör till vardagen för både mjuk- och hårdvaruföretag, och att skapa en gemensam plattform är ett sätt att i någon mån skydda sig och skapa en enad front mot yttre hot. Sannolikt av just den anledningen bildar nu Google tillsammans med några av världens största telefontillverkare en grup kallad PAX, vars syfte är att dela med sig av patent som är relaterade till Android- och Google-applikationer. Patenten ska inte kosta några pengar och gruppen ska vara öppen för vem som än vill vara med. I nuläget består gruppen av Google, Samsung, LG och HTC. 

Oklart vilka patent det gäller
Det är inte helt klarlagt vilka typer av patent som man kommer att dela fritt med varandra, och det är inte heller direkt uttalat att det handlar om att bilda enad front mot patenttroll. Men flera bedömare menar att syftet med gruppen måste vara just det. Samtidigt gör gruppen det möjligt även för mindre tillverkare, som tidigare kanske varit rädda för att hoppa på Android-tåget, en mer skyddad miljö att agera i.