https://www.mobil.se/nyheter/apple-b-rjar-godk-nna-lightning-till-35-millimeterskablar-fr-n-tredje-part
564969
Mer output än input

Apple börjar godkänna lightning till 3,5-millimeterskablar från tredje part

Inom kort kommer man att kunna köpa kablar för anslutning mellan lightningport och klassiskt 3,5-millimetersjack från tredjepartstillverkare godkända av Apple. Detta då Apple nu valt att expandera sitt så kallade MFI-program till att omfatta även den typen av sladdar.

Det här med tredjepartsprodukter och Iphone kan sluta illa, såvida produkterna inte är godkäna av Apple och följer deras riktlinjer enligt standarden MFI (Made för Iphone). Inte nödvändigtvis, förstås. Men det finns alltid en risk. Och därför är det lite extra intressant att Apple nu äntligen valt att utöka sitt MFI-program till att omfatta även kablar med lightningkontakt i ena änden och 3,5-millimetersjack i den andra. Den som har en Iphone 7 eller senare telefon från Apple behöver ju som bekant en dongel för anslutning till klassisk hörlurskontakt, då enheterna inte är rustade med 3,5-millimetersingång. 

Mest för externa prylar

Det här innebär tyvärr inte att det kommer att gå att koppla in alla möjliga hörlurar till en Iphone inom kort, utan det handlar mer om möjligheten att plugga in sin Iphone i annan utrustning, exempelvis en högtalare. Men även den biten är ju förstås ett problem för många Iphone-användare som till exempel vill koppla in sin telefon i stereoanläggningen därhemma, men som inte har en förstärkare med bluetoothstöd. Det har förstås gått att ansluta med hjälp av dongle och en extern 3,5-millimeterskabel även tidigare. Men med de nya godkända sladdarna blir det hela åtminstone ett snäpp smidigare, då det involverar en sladd mindre.