https://www.mobil.se/nyheter/apple-pa-vippen-att-inte-fa-ekg-sensorn-apple-watch-godkand-i-tid
565909
Nyheter
Grönt ljus med bara några timmars marginal

Apple på vippen att inte få EKG-sensorn Apple Watch godkänd i tid

Det handlade om en marginal på bara några timmar till Apples stora lanseringsevent förra veckan, när den amerikanska myndigheten FDA till slut godkände EKG-sensorn som finns i nya Apple Watch Series 4.

Apple gjorde i samband med sitt stora lanseringsevent förra veckan ett tämligen stort nummer av att man försett sin nya version av klockan Apple Watch med en EKG-sensor, som bland annat ska kunna identifiera oregelbunden hjärtrytm. Och man konstaterade även stolt att sensorn hade godkänts av den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket, FDA. Vad man däremot inte berättade var att det var på håret att man fick det nödvändiga godkännandet innan det var dags för offentliggörandet. Godkännandet kom på tisdagen den 11 september, det vill säga dagen innan presentationen, som ägde rum klockan 10 på onsdagsmorgonen i Kalifornien. 

Ska inte användas för diagnoser

Det har i efterhand även framkommit att FDA aldrig undersökt hårdvaran själva, utan att man baserat sitt beslut på de studier som Apple genomfört själva i samarbete med Stanford-universitetet. FDA påpekar också att klockans sensor inte ska användas för att ställa diagnoser. EKG-funktionen på klockan är ännu inte aktiverad på Apple Watch-enheterna, och vad det beror på är oklart. Men möjligen inväntar Apple ytterligare godkännanden, eller så är det helt enkelt resultatet av att FDA-godkännande kom in så pass sent. 

I Apples svenska pressmeddelande gällande lanseringen av Apple Watch series 4 framgår att EKG-funktionen inte kommer att vara aktiv från säljstart och dessutom endast kommer finnas tillgänglig i USA. Även möjligheten att få varningar om oregelbunden hjärtrytm kommer enligt Apple enbart på den amerikanska marknaden.