https://www.mobil.se/nyheter/apple-tar-patent-pa-teknologi-for-smarta-klader
566438
Nyheter
Ska kunna kopplas till användarens Iphone

Apple tar patent på teknologi för ”smarta” kläder

Kläder som med hjälp av inbyggda sensorer håller koll på din hälsa kan vara framtidens melodi. Apple tycks åtminstone vara förberedda på en sådan utveckling, då man nu har ansökt om patent på teknologi för uppkopplade plagg.

Uppkopplade och ”smarta” kläder är ingen helt ny företeelse. Inte minst Google har med sitt Project Jacquard visat framfötterna på området, även om det i nuläget handlar mest om möjligheten att styra sin smartphone via ett pekgränssnitt inbyggt i en jeansjacka. Och Apples planer på området tycks sträcka sig en aning längre än så. I det patent som man nyligen ansökt om beskrivs en lösning med osynliga sladdar som sys in i tyget och som gör att man kan skicka information från olika sensorer till en tillhörande Iphone. Tanken är att man till exempel ska kunna mäta hur mycket man svettas under ett träningspass, eller hålla koll på sin kroppstemperatur. 

Apple har ett tydligt hälsofokus

Huruvida patentet någonsin resulterar i en produkt av något slag är förstås svårt att säga. Men att Apple varit fokuserade på hälsa under en längre tid råder det inget tvivel om. Dels har man jobbat ihärdigt med att ta fram hälsorelaterad funktionalitet för Apple Watch, dels har man köpt upp flera olika företag med hälsoinriktning. Det har även cirkulerat rykten om att en framtida version av Apple Watch ska kunna mäta blodsockernivån hos användarna. ”Jag tror att om man zoomar ut i framtiden och tittar tillbaka och ställer frågan om vilket Apples största bidrag til mänskligheten var, så kommer det att handla om hälsa” sade Apples vd Tim Cook i en intervju med CNCB nyligen. 

Ämnen