-
PLUS
Bättre mobiler i Europa med nya regler – Så får du glädje av dem
-
PLUS
Krönika: Uppdateringarna som gör Iphones kamera sämre
-
PLUS
Krönika: Bättre batteritid nära förestående
-
PLUS
Köp mobil billigt: Så gör du
-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
Ännu dyrare än väntat
Broadcoms bud på Qualcomm officiellt

Broadcom har nu officiellt lagt ett bud på Qualcomm, som tillverkar Snapdragon-chipseten till mobiltelefoner. Men Qualcomm uppmanar aktieägarna att tacka nej.
Broadcom, som tillverkar kretsar för bland annat wifi och bluetooth, har nu officiellt lagt ett bud på Qualcomm som gör chipset och modem till mobiltelefoner. Budet var ännu högre än väntat, 130 miljarder dollar, eller drygt 1100 miljarder svenska kronor, en bra bit över Sveriges årliga statsbudget. Det skulle göra det till den med marginal största affären i teknikindustrin genom tiderna. Broadcom självt köptes av Singapore-företaget Avago nyligen för "endast" 37 miljarder dollar.
Budet ligger 30 procent över Qualcomms nuvarande aktiekurs. Den kursen har å andra sidan fått en rejäl svacka efter en patentstrid melan Qualcomm och Apple, där Apple vägrar att fortsätta betala licensavgifterna för patenten, något som kraftigt minskat Qualcomms vinst.
Det rör sig om ett så kallat fientligt övertagande, vilket innebär att Qualcomm inte är med på affären. Företaget uppmanar också sina aktieägare att tacka nej till budet. Det sammanslagna företaget skulle bli världens tredje största chiptillverkare efter Intel och Samsung, och ha en totalt dominerande ställning på de flesta kretsar inom mobiltelefoni, minneskretsar undantagna. En sammanslagning skulle behöva godkännas av antitrustmyndigheter i USA, som förmodligen inte skulle uppskatta ett så stort företagsmonopol. Det är också en av de anledningar Qualcomm åberopar för att tacka nej till budet. Sammanslagningen riskerar att fastna i myndigheternas granskning under en lång tid och under tiden äta upp den eventuella vinst som aktieägarna skulle göra genom att gå med på affären.