Nytt EU-förslag

Elektronik-produkter kan förses med reparationspoäng

Det ska bli enklare för europeiska konsumenter att avgöra om det är smidigt att reparera en elektronikprodukt. Detta genom en speciell reparationsmärkning, i stil med den amerikanska sajten Ifixits ”repairability score”.

Publicerad Uppdaterad

Europaparlamentet har nu godkänt en rekommendation om märkning av elektronikprodukter, som ska avslöja hur svåra de är att reparera. Märkningen, som är helt frivillig, ska bestå av en poäng som man tagit fram i tester liknande de som den amerikanska sajten Ifixit brukar ta fram för diverse konsumentelektronik. I USA har Ifixit kommit att bli något av en maktfaktor, då deras omdömen inte bara avslöjar hur svårt det är att åtgärda eventuella fel på egen hand, utan också vittnar om hur en konsumentelektronik-produkt är sammansatt och vilka eventuella problem och fördelar det kan medföra. 

Lättutbytta delar

Tanken är dels att skydda konsumenterna, dels att göra elektronikhanteringen mer miljövänlig. Det finns även önskemål att vissa delar ska vara enklare att byta ut, och komponenter som LED-lampor och batterier ska helst inte limmas fast i produkterna. Enligt parlamentsledamoten Pascal Durand ska man till exempel ”inte behöva kasta en telefon bara för att batteriet gått sönder”. EU vill även se längre mjukvarusupport från tillverkarna, så att produkterna håller sig relevanta även när de blir äldre. 

Källa