Evolution

Testrapport: Samsung Galaxy Note 4

Samsungs nya monster är här och vi har börjat testa den.

Publicerad Uppdaterad

Note 4 följer samma mönster som fjolårets variant gjorde, det vill säga att övertrumfa vårens toppmodell (S5 i det här fallet, även fast den har fördelen att vara vattentät) och bygga på fjolårets modell. I fallet med Note 4 känns den däremot lite inträngd av Samsung själva. På pappret är mängden uppgraderingar från Note 3 inte lika stora som mellan tidigare varianter i serien och det känns som om mycket av energin till förnyelse har lagts på Note Edge som dyker upp om lite över en månad.

Galaxy Note 4 förbättrar i alla fall byggkvaliteten gentemot tidigare versioner. Utan att för den sakens skull vara gjord i metall har en hel del design plockats från Galaxy Alpha och det är lätt Samsungs näst mest välbyggda lur någonsin efter just Alphan. Tyvärr har den vita modellen kvar samma ”fejkat läder fast i hal hårdplast” på baksidan som fjolårets modell, men den svarta varianten ska vara bättre lovar Samsung.

När det kommer till nyheter kan det delas upp i tre delar, skärm, penna och kamera. Börjar vi baklänges så har kameran utrustats med optisk bildstabiliserare, samtidigt som Samsung inte tagit lärdom av det katastrofröriga gränssnittet de petade in i Galaxy S5, utan allt där känns precis lika slumpmässigt inlagt.

Skärmen tillför en del till pennan, då den samtidigt som upplösningen ökade även fick lite bättre precision. Så långt vi petat och ritat med pennan märker vi att det stämmer, även om skillnaden inte är monumental. Den högre upplösningen tillsammans med Super Amoled-skärmen ger däremot en fantastisk skärmupplevelse.

När det kommer till pennan så har Samsung flyttat runt på ett gäng funktioner, men också lagt till en hel del nytt. Att ta skärmdumpar kräver att du klickar fram snabbmenyn med pennan, men istället används pennknappen för att enklare markera text med pennan på skärmen. Just möjligheten att markera text är i sig något av det kanske mest användbara som tillkommit Note-serien någonsin, så smidigt är det.

I övrigt innebär Note 4 en ny typ av fodral med egen skärm (som tillbehör dock), snabbladdning upp till 50% på en halvtimme (med specialladdare) och precis lika mycket extrafunktioner, gratisappar och bloatware som är lite av Samsungs och gränssnittet Touchwiz signum.

Är det något speciellt du tycker att vi ska titta närmare på när vi testar Note 4? Gör din röst hörd i kommentarerna.