Stort stöd

Facebook och Google stödjer Apples tvist med FBI

Facebooks VD Mark Zuckerberg och Googles Sundar Pichai håller med Apples Tim cook om datasäkerhet.

Publicerad Uppdaterad

Apple och FBI håller som bekant på och stångas gällande en Iphone som behöver en bakdörr så att ett terrordåd ska kunna utredas fullt ut. Apple vägrar, då en bakdörr i en Iphone skulle innebära att samtliga Iphones kan knäckas på samma sätt av såväl hackers som andra myndigheter. Det ledde bland annat till att Tim Cook skrev ett öppet brev i frågan under förra veckan.

Hittills har teknikjättarna varit ganska sparsamma i att kommentera frågan, antagligen eftersom de på inget sätt vill behöva hamna i samma sits som Apple. Googles VD Sundar Pichai har dock uttryck sitt stöd för Apples sida av saken via Twitter.

- Vi bygger säkra produkter för att hålla din information säker och vi ger rättsväsendet tillgång till data baserat på domstolsbeslut, skrev Pichai nyligen. Men det är en helt annan sak än att kräva att företag hackar konsumentprodukter, vilket kan vara problematiskt på många sätt.

Nu får Apple även stöd av en annan teknikjätte, i form av Facebook och dess VD Mark Zuckerberg. 

- Vi känner sympati med Apple i den här frågan, sa Zuckerberg i en intervju med Wired. Vi tror på kryptering.

Han fortsätter med att prata om frågan lite mer i allmänhet i koppling till Facebook.

- Vi har ett ganska stort ansvar när vi driver ett sånt här nätverk för att förhindra och stoppa olika typer av terrorattacker. Om det är något innehåll på vår tjänst som promotar terrorism eller sympatiserar med ISIS så tar vi bort det från vår tjänst. Om vi har möjligheten att jobba med regeringen för att förhindra terrorattacker så tar vi de chanserna då vi känner ett stort ansvar för att hålla vårt samhälle säkert.