Annons

Kryptering ”ett jättestort problem”

FBI har misslyckats med att ta sig in i 7 000 telefoner

FBI-chefen Christopher Wray konstaterar att den svårforcerade krypteringen på dagens smartphone-enheter är ett stort problem när man ska försöka utreda olika typer av brott. Informationen man vill ha går helt enkelt inte att komma åt. Bara i år har FBI misslyckats med att ta sig in i inte mindre än 7 000 mobiltelefoner, hävdar han.

Publicerad Uppdaterad

Diskussionerna om kryptering och lås på smartphones tog extra fart i kölvattnet av San Bernardino-skjutningarna 2015. Detta då Apple med hänvisning till både användarintegritet och tekniska hinder inte ville hjälpa FBI med att öppna den misstänkta skyttens Iphone. FBI lyckades sedermera öppna enheten med hjälp av ett verktyg vars upphovsmakare är okänd. En amerikansk domstol har dessutom beslutat att FBI inte behöver uppge vem som hjälpte dem med just den telefonen. Men problemen kvarstår och är enligt FBI-chefen Christopher Wray enorma. Det gav han uttryck för i samband med en poliskonferens i Philadelphia under den gångna helgen. 

”Milt sagt ett jätteproblem”

Wray menar att han förstår att det finns en balansgång som är viktig, där man ställer användarintegriteten mot polismyndigheternas möjlighet att skydda allmänheten. Men han sticker inte under stol med att krypteringen ofta står i vägen för möjligheten att lösa brott.  ”Det är milt sagt ett jätteproblem. Det påverkar utredningar över hela spektrat – narkotika, trafficking, antiterrorism, underrättelsearbete, gäng, organiserad brottslighet, utnyttjande av barn” sade Wray i samband med konferensen. Han meddelade också att han och hans kollegor har misslyckats med att öppna inte mindre än 7 000 enheter bara under räkenskapsårets första 11 månader. 

Källa