Coronakreativitet

Fitbit presenterar nya produkten Flow – en respirator

Många företag ställer om sin produktion under den pågående coronapandemin för att hjälpa sjukvården på olika sätt. Här om dagen presenterade wearablestillverkarna Fitbit sin nya respirator Flow, som ska hjälpa en pressad sjukvård.

Publicerad Uppdaterad

Fitbit, till vardags mest kända som tillverkare av olika wearables, har nu meddelat att man har tagit fram en respirator som har fått godkänt av den amerikanska myndigheten FDA för att användas under coronapandemin (men inte annars). 

Bristen på respiratorer har gjort att flera företag, som annars tillverkar annat, har tagit fram både prototyper och fungerande produkter. Bland dessa finns till exempel biltillverkaren Tesla och dammsugarfabrikörerna Dyson. 

Egen kunskap kring sensorer och samarbete med experter

Fitbit meddelande redan förra månaden att man tänkte ta fram en modell och nu har den alltså presenterats. Fitbit Flow, som respiratorn heter, är baserad på en så kallad andningsballong som används för att blåsa ner luft i lungorna på patienter som antingen har slutat andas eller som har väldigt svårt att andas. Men den är så klart bestyckad med Fitbits kunskap kring sensorer. De har samarbetat med både läkare och annan medicinsk personal för att ta fram en produkt som ska vara enkel att använda, men ändå nå upp till de krav som ställs för att den ska få godkännandet för att användas under den pågående hälsokrisen. 

Skillnaden mellan Fitbits Flow och vanliga respiratorer är att Flow kommer att vara betydligt billigare. Fitbit siktar på ett pris runt 5000 dollar, vilket motsvarar ungefär 46 000 kronor. Fitbit säger också att Flow inte är tänkt att ersätta vanliga respiratorer utan användas när vanliga respiratorer inte finns att tillgå. Produktionen ska kunna sättas igång direkt.

Källa