-
PLUS
Bättre mobiler i Europa med nya regler – Så får du glädje av dem
-
PLUS
Krönika: Uppdateringarna som gör Iphones kamera sämre
-
PLUS
Krönika: Bättre batteritid nära förestående
-
PLUS
Köp mobil billigt: Så gör du
-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
Första intrycket: D-Link DIR-451

D-Links 3G-router säljs utan vare sig modem eller operatörslås. Det innebär både för- och nackdelar. Konfigurationen är i krångligaste laget, men med lite tur och skicklighet kan DIR-451 användas för att sätta upp en wlan-hotspot överallt där det finns 3G-täckning.
Vid en första anblick ser DIR-451 ut som vilken bredbandsrouter som helst. På baksidan hittar man dock ett par skillnader. Istället för ett vanligt nätverksuttag för anslutning till adsl-modem eller liknande har modemet en usb-kontakt och en PC-kortplats. Idag är det ganska få nya bärbara datorer som fungerar med pc-kort, så DIR-451 kan blåsa nytt liv i gamla 3G-kort som annars bara ligger och samlar damm.
Jag testade med ett rött Option GT 3G Quad från Vodafone-tiden. Enligt routerns kartong skulle det vara fullt kompatibelt. I routerns webbgränssnitt väljer man först operatör och sedan modem i listor. Till min förvåning gick det inte att välja kombinationen Telenor och Option-kortet. Det fanns inte heller möjlighet att göra manuella inställningar. Efter ett samtal med D-Links support fick jag tillgång till en ny firmware med möjlighet till manuella inställningar. Nu kunde jag välja mitt kort i listan och mata in Telenors APN - och nu lyckades routern koppla upp sig mot internet.
Övriga inställningar i routern fungerar precis som i andra bredbandsprodukter. Det är enkelt att sätta upp trådlösa nätverk och göra säkerhetsinställningar. Det finns också port-forwarding, dynamisk dns och andra finesser som tilltalar lite mer avancerade användare som exempelvis vill sätta upp en egen server.
Tröskeln för att komma igång med D-Link DIR-451 var ganska hög, men med alla inställningar på plats fungerar routern problemfritt.
Antal RJ45 wan-portar: 0
Antal RJ45 lan-portar: 4
Wlan: 802.11 b/g 54 Mbps
Anslutning för modem: USB och PC-Card
Pris: 1800 kr (utan modem)
DIR-451>