Första timmarna med Neonode N2
Under september dyker Neonodes N2 upp i Telenors svenska butiker. Redan nu har vi på Mobil börjat testa telefonen. Läs mer om vårt första intryck.
Det ska vara tryckkänslig skärm för att styra mobiltelefonen nu, det visar flera lanseringar den senaste tiden, inte minst Apples Iphone som vi på Mobil just testat utförligt. Men faktum är att det ju var svenska Neonode som var för både Apple och LG/Prada med ett gränssnitt baserat på en tryckkänslig skärm och innan dess har ju bland annat mobiler med Windows Mobile och andra förlitat sig på skärmen, men då ofta med en penna som hjälpmedel.
Jag testade en prototyp av N2 redan på 3GSM-mässan i Barcelona i våras och jämfört med Neonode N1 är formatet och kvalitetskänslan betydligt bättre. Ytan är i ett matt gummiliknande material och ger bra grepp. Man styr telefonen först och främst med hjälp av skärmen men metalltappen under skärmen kan användas som en joystick. För att komma igång första gången vi använder telefonen trycker man bara i simkort och minneskort i telefonen och startar den. Faktum är att allt från operativsystem till medieinnehåll och operativsystemet lagras på kortet, så det finns ingen lagringskapacitet i själva telefonen, allt lagras på kortet.
Visst måste man säga att Neonodes menysystem skiljer sig från det mesta man testat. Första intrycket blir lätt förvirrat. Det är till exempel inte självklart hur man gör för att ringa upp ett nummer man slagit in, men det går ändå förvånansvärt snabbt att få kläm på. Efter tio minuters användande rör jag mig relativt obehindrat i menysystemet. Framförallt är jag förvånad över att skärmen är så exakt som den är. När man ska trycka med fingrarna direkt på en skärm brukar det krävas att man är tydlig i sina tryckningar och inte trycker allt för många gånger i snabb takt, men skärmen i N2 hänger med riktigt bra. Den hänger med utan problem både när man skriver siffror och när man använder knappsatsen på skärmen för att till exempel skriva sms med hjälp av T9. Det är även bra att man får bekräftelse på varje registrerad siffra eller bokstav med en svag vibration i telefonen.
Sms och mms är alltså telefonen utrustad med och gprs används för att koppla upp sig. Webbläsaren som finns med visar mobilanpassade sidor bra och då scrollar man genom att dra fingret utmed kanten på skärmen. På det sättet både scrollar man och väljer länkar att gå vidare till. I en del andra funktioner kan man använda joysticken, men inte i just webbläsaren.
Prestandan i telefonen känns bra, den reagerar snabbt på kommandon. Ändå märker man ibland att vissa moment kan vara svåra att förstå sig på när man är ovan vid telefonen. Det kan vara något man lär sig när man hunnit använda telefonen lite mer. Vi återkommer givetvis med ett fullständigt test av Neonode N2 inom kort.
Typ: Fyrbands gsm, gprs
Mått: 47x77x14,7 mm
Vikt: 60 gram
Skärm: 2,0-tums LCD, 176 x 220 pixel, 65 000 färger
I butik: Under september endast i Telenors butiker
Pris: ca 4000 kronor