AI innebär trendbrott

Gartner förutspår dyrare telefoner som håller längre

Analysfirman Gartner tror att vi de kommande åren får flaggskeppsmodeller med hög prislapp, något vi redan sett tecken på, samtidigt som vi användare byter telefon allt mer sällan. Men om några år tror man att utvecklingen vänder.

Publicerad Uppdaterad

Förutom att analysera bland annat marknadsandelar för de olika mobiltillverkarna tittar analytikerna på Gartner även på hela elektronikbranschen och försäljningen av traditionella pc, bärbara datorer och vad de kallar ultrabärbara alltså företrädelsevis 2-i-1-enheter som kan agera både surfplatta och laptop. Gartners förutsägelser spår att vi de kommande åren kommer att se höga priser i alla dessa produktsegment samtidigt som konsumenterna väntas behålla sina enheter längre tid innan de byter ut dem mot en nyare modell. Detta motiveras enligt Gartner när det gäller mobiltelefoner genom att det saknas tydliga teknikgenombrott som motiverar en uppgradering. Den här trenden tror Gartners analytiker håller i sig fram till år 2020 då livslängden för mobiltelefoner återigen kommer att förkortas tack vare att AI, artificiell intelligens då tros bidra med så mycket nya funktioner att det i sig motiverar användare att byta upp sig.

Med AI tros morgondagens telefoner kunna bidra med betydligt mera användarvänlighet och säkerhet och på Gartner tror man att mobiltelefonen därmed blir en mer personlig enhet, mer trovärdig och därmed viktigare än kreditkort, pass, id-kort och nycklar, anser Gartners researchchef Anshul Gupta.

När AI-funktioner utvecklats mer och erbjuder bättre tolkning och användning av naturligt tal och funktioner för att läsa av fler sensorer kan mobiltelefonerna enligt Gartner blir betydligt bättre på att verkligen lösa problem, lära sig och planera åt oss användare.

Källa