Annons

Säker nog för betalningar

Google: Geststyrning och säker ansiktsupplåsning kommer i Pixel 4

Nästa Google Pixel kan komma att bli vikbar

Kommande Pixel 4 får både en ny sorts avancerad ansiktsupplåsning och telefonen ska dessutom kunna styras med hjälp av gester i luften. Det bekräftar Google själva i en bloggpost.

Publicerad Uppdaterad

Man kan räkna med att det inte är långt kvar till Google officiellt presenterar Pixel 4, med tanke på hur mycket man redan nu avslöjat. Bolaget själva säger att Pixel 4 kommer släppas under hösten men redan nu har de i detalj berättat mer om två av teknikerna som telefonen ståtar med.

Säker ansiktsigenkänning

Mest spännande av det vi vet om Pixel 4 är ansiktsigenkänningen som ska låta dig låsa upp telefonen utan att röra skärmen eller ens titta rakt mot telefonen. För att lyckas med detta så använder Google en liten radar som bolagets tekniker jobbat i fem år med. Googles radar som kallas Soli känner av när du kommer i närheten av telefonen eftersom den märker rörelser. Då aktiveras ansiktsigenkänningen i Pixel 4 som rent teknisk ser snarlik ut den som sitter i Iphone. Det handlar om kamera för infrarött ljus, en projektor som projicerar ett stor mängd osynliga punkter på ditt ansikte och sedan läser av dessa. Uppsättningen sensorer är snarlika i Pixel 4 och i Iphone X, med undantag då för Soli-radarn. Den ska alltså göra att du kan låsa upp telefonen i en och samma rörelse som när du plockar upp den, utan att svepa eller trycka på skärmen eller agera på något annat vis.

Apple lanserade sin motsvarighet Face ID i Iphone X för snart två år sedan, i september 2017 och den tekniken verkar nu Google ha hakat på och vidareutvecklat. Du kan till exempel luta telefonen eller hålla den uppochner och ansiktsigenkänningen ska fungera ändå. Den är även tillräckligt säker för att användas för appinloggningar och för betalningar.

Allt detta innebär att Pixel 4 har en påtaglig kant med sensorer ovanför skärmen och har alltså varken utrustats med sensorpanel eller hål i skärmen för selfiekamera. Allt sitter ovanför skärmen. Samtidigt avstår alltså Google att ha dubbla selfiekameror som man hade i Pixel 3, så nu finns endast en selfiekamera.

Även geststyrning

Soli-radarn som jag redan nämn använder Google även för att förse telefonen med geststyrning. Som ett komplement till att trycka på skärmen kan du alltså hoppa över en låt som spelas och tysta inkommande samtal eller alarm genom att vifta med handen framför telefonens skärm. Det är erfarenhetsmässigt svårt att se särskilt många solklara användningsområden för detta. Vi har tidigare testat LG G8 utan radar, men med liknande funktioner. Den övertygade inte och även om tekniken i sig fungerar bättre i Pixel så är det ofta enklare att faktiskt trycka på skärmen för att göra val. Google kallar tekniken för Motion Sense och lovar att den ska utvecklas och få fler funktioner med tiden.

Oklart om Sverige, som vanligt

Motion Sense säger Google själva ska finnas tillgängligt i “utvalda Pixel-länder” och som bekant har ju tidigare Pixelmobiler än så länge inte lanserats officiellt här. Senast talade den då färska Sverigelanseringen av Google Assistant för en lansering även i Sverige, men trots det har vi ännu inte fått Pixel hit. Det har dock varit möjligt att köpa Pixel från ett fåtal återförsäljare och det lär säkert vara möjligt även framöver om nu Google väljer att fortsatt begränsa Pixellanseringarna till ett fåtal länder.

Källa