https://www.mobil.se/nyheter/googles-nya-system-hittade-spyware-i-playbutiken
564396
Nyheter
Nytt säkerhetsinitiativ gav resultat direkt

Googles nya system hittade spyware i Playbutiken

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Android-malware_0.jpg?itok=Rmh8QNV-', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Android-malware_0.jpg?itok=vsrsVuW3', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Android-malware_0.jpg', w: 840, h: 473, title: ' ' },]
Googles nya program Play Protect har redan visat sig vara mycket effektivt när det handlar om att hitta skadlig kod. Google har nu hittat ett helt gäng med så kallade spyware-appar i Playbutiken.

Google lanserade programmet Play Protect i samband med att man släppte Android 8.0 Oreo tidigare i år. Systemet genomför med jämna mellanrum kontroller av både de appar man har på sin telefon, och alla de appar som finns i Playbutiken för Android. Och med hjälp av Play Protect har Google nu lyckats identifiera ett antal appar som innehåller så kallad spyware. 

Koden känd sedan 2015

Det handlar om appar som bär på skadlig kod i form av en bakdörr som kallas Tizi, som ger förövaren root-access till telefonen och därmed kan spionera på allt från biler och telefonsamtal till vad användaren pysslar med i sociala medier. Koden medger till och med att förövaren tar bilder med telefonens kamera och spelar in ljud via mikrofonen. Tizi har varit känd sedan 2015, men efter att man rullade ut en patch som stoppade spridningen 2016 har viruset inte gjort något större väsen av sig förrän nu. Det föreligger förstås fortfarande risk för spridning av koden, eftersom miljontals Android-enheter inte har fått säkerhetsuppdaterateringar.