https://www.mobil.se/nyheter/htc-har-offentliggjort-sin-blockkedje-telefon-exodus-1
566084
Nyheter
Kan bara köpas för kryptovaluta

HTC har offentliggjort sin blockkedje-telefon Exodus 1

Ja, då var den här till slut, HTC:s minst sagt udda smartphone Exouds 1. Det handlar om en enhet med fokus helt och hållet på kryptovaluta.

Tilltalar man inte längre de stora massorna med breda flaggskeppsprodukter så får man nischa sig. Så lär sannolikt tankarna gå hos HTC, som redan i våras aviserade att man hade något så icke-mainstream som en blockkedjetelefon på gång. Och nu är den till slut här. Exodus 1 heter enheten, vars viktigaste egenskap är att den har en speciell plats för förvaring av kryptovalutor och krypteringsnycklar som är helt separerad från Android-systemet i övrigt. På så vis ska man garantera säkerheten för den känsliga informationen. 

Flaggskepps-specifikationer

Säkerhetsorienterade telefoner brukar i regel bjuda på specifikationer som man förknippar med mellansegmentet, men här har HTC uppenbarligen tänkt annorlunda. Exodus 1 har bland annat ett Snapdragon 845-chipp och hela 6 GB arbetsminne. Lagringsutrymmet ligger på 128 GB och det sitter två kameror både på front- och bakstycket av telefonen. Dessutom är den IP68-klassad och alltså vattentät. HTC har öppnat förbeställningarna redan nu. Telefonen kommer att släppas i 34 länder, varav flera europeiska. Huruvida Sverige är ett av dem är i nuläget dock oklart. Vad som däremot framgår tydligt är att enheten endast går att köpa för kryptovaluta. Priset ligger på 0,15 Bitcoin eller 4,78 ether (Etherium) vilket motsvarar ungefär 8 700 svenska kronor.