Både Mate 30 och Mate X lär således komma med Android

Huawei: Ingen telefon med Harmony OS före årsskiftet

Huaweis Richard Yu offentliggör operativsystemet Harmony OS.

Huawei kommer inte att släppa någon telefon med det egna operativsystemet Harmony OS under 2019. Det har en av företagets chefer avslöjat.

Publicerad Uppdaterad

Om du mot all förmodan inte kände till det så har USA av rädsla för spionage svartlistat Huawei och stoppat amerikanska företag från att sälja både hård- och mjukvara till den kinesiska smartphonejätten. Svartlistningen har blivit föremål för ett par uppskov och det råder därför ingen omedelbar risk för att Huawei inte ska kunna använda Android i sina telefoner, men däremot kan det bli mer problematiskt på sikt. Och mot bakgrund av det så kan man i framtiden nödgas använda sitt egna operativsystem Harmony OS istället för Android. Huawei har hävdat att operativsystemet – som varit under utveckling under lång tid – primärt är ämnat för andra produktkategorier än smartphones, till exempel tv-apparater och smarta hem-produkter. Men man har också medgivit att Harmony OS skulle kunna utvecklas till ett operativsystem som fungerar även med smartphones. Det har även cirkulerat rykten om att en telefon med Harmony OS, exklusivt ämnad för den kinesiska marknaden, skulle vara på gång innan årsskiftet. Men den uppgiften tillbakavisar nu en av Huaweis chefer. 

”Vill bibehålla en standard”

Det är Huaweichefen Vincent Yang som i samband med ett event i New York har sagt till Cnet att någon telefon med Harmony OS inte är aktuell under 2019. Yang menar även – precis som andra Huaweichefer uppgivit – att man primärt vill fortsätta med Android. ”Vi vill bibehålla en standard, ett ekosystem” sade Yang. Med tanke på det uttalandet så lär vi med andra ord få se de nya Mate 30-telefonera lanseras med Android och inget annat. Och om lanseringsplanerna för böjbara Mate X håller någorlunda (och den släpps i november som planerat) så lär förstås även den telefonen komma med Android installerat. En smartklocka med Harmony OS är däremot planerad att släppas innan årsskiftet, sannolikt en ny version av den träningsfokuserade Watch GT. 

Källa