Ser åtminstone lovande ut

Huawei-källa "övertygad" om att Android Q kommer till bolagets telefoner

En Huawei-källa går nu ut och ger mer information om uppdateringar av Android på bolagets telefonmodeller. Åtminstone 16 telefonmodeller har Huawei anmält för uppgradering till den nya versionen av operativsystemet, Android Q.

Publicerad Uppdaterad

Det råder onekligen en del förvirring kring vad den amerikanska regeringens embargo mot Huawei egentligen innebär. Att man fått till den 21 augusti på sig innan ett stopp införs fullt ut tycks dock ha inneburit att man hinner ta fram Android Q för flera av Huaweis telefonmodeller. Den kinesiska tillverkaren har nu nämligen lanserat en webbsida där man för den brittiska marknaden berättar att man "känner sig säkra på" att inte mindre än 16 av företagets telefonmodeller kommer att få Android Q.

En källa till sajten Digital Trends uppger även att Android Q ska vara aktuellt för den relativt nyligen lanserade telefonmodellen Honor 20. ”Alla Huaweis smartphones och surfplattor kommer även fortsättningsvis att få säkerhetsuppdateringar och andra Androiduppdateringar. Alla som redan har köpt eller som står i begrepp att köpa en Huawei-smartphone kommer att ha tillgång till den värld av appar som man alltid haft tillgång till. Alla enheter täcks fortfarande av tillverkningsgarantin och kommer att få fullt servicestöd” står det att läsa på webbsidan, där man också skriver att ”våra mest populära enheter, även P30-serien, kommer att få Android Q”. Dessutom uppger man att betaversionen av Android Q går att använda på telefonmodellen Mate 20 Pro från 2018. Samtidigt uppger tillverkaren på den egna sajten Huaweimatters.com som man skapat just för at räta ut frågetecken i ärendet att besked kring uppdatering till Android Q dröjer. 

Oklar formulering

Går man in under den brittiska webbsidans FAQ blir också utsagan ovan en aning mer vag. Där skriver Huawei nämligen att man är ”övertygade om att de mest populära enheterna, även P30-serien, kommer att få Android Q”. Många har funderat kring vad som händer om man fabriksåterställer en Huaweitelefon, men enligt webbsidan så ska det inte få några oväntade följder, utan telefonen kommer då att fungera precis som vanligt. Android-appar kommer att kunna laddas ned och användas som vanligt. Det framgår även att de datorer från Huawei som kör Windows även framledes kommer att uppgraderas och stödjas. 

Här är de Huaweitelefoner som enligt uppgifterna kan få Android Q

P30
P30 Pro
Mate 20
Mate 20 Pro
Porsche Design Mate 20 RS
P30 Lite
P smart 2019
P smart+ 2019
P smart Z
Mate 20 X
Mate 20 X 5G
P20 Pro
P20
Mate 10 Pro
Porsche Design Mate 10
Mate 10
Mate 20 Lite

Källa