Ny IP-standard

Huawei och kinesiska teleoperatörer föreslår avstängningsbara internetuppkopplingar

I ett nytt förslag till ITU föreslår Huawei, kinesiska teleoperatörer och den kinesiska staten en ny standard för IP som innebär en rad olika förändringar som kan ses som ett försök att ge regeringar mer kontroll över internet.

Publicerad Uppdaterad

Kina, Huawei och kinesiska teleoperatörer har kommit med ett förslag på ett nytt internetprotokoll som de presenterat för ITU (Internationella Teleunionen). Kina menar att det nya protokollet ska underlätta för och göra framtida tekniker möjlig. Tekniker som till exempel självkörande bilar. 

Men både förespråkare för yttrandefrihet och vissa IT-säkerhetskunniga har uttalat sig tveksamt om förslaget då det dessutom innehåller en del saker som kan ses som problematiska. Bland annat befaras att en av följderna av förslaget kan bli att en internetuppkoppling ska kopplas till en person, alltså att det anonymiserade IP-numret ska bytas ut mot en direktkoppling till personen som har uppkopplingen. Det här gör det så klart enklare att övervaka vem som skriver vad på nätet. Ett annat problem är att man vill att enheter ska kunna kommunicera direkt med varandra, utan brandväggar eller routrar, något som också rimmar illa med nuvarande IT-säkerhetstänk. 

Skarp kritik

Det ska också finnas en avstängningsknapp som kan kommas åt från centrala delar av nätverket och i sin tur kan stänga av vissa användare utan andra åtgärder, något som väckt särskild kritik. Alla dessa problematiska saker är så klart något som säkerligen välkomnas av den typ av regeringar som gärna vill kunna lyfta bort vissa användare från nätet eller spåra vem som skriver vad då anonymiseringen skulle vara borta. 

En talesperson från Huawei har sagt att förslaget enbart är tänkt att möte nya tekniska krav och inte för att utöva kontroll.

New IP, som förslaget kallas, kommer att finnas tillgängligt att prova 2021, men även om ITU skulle godta förslaget så är det inte säkert att tillräckligt många länder skulle börja använda det för att det skulle bli ett användbart alternativ. 

Källa