Klarar sig i upp till ett år

Huawei påstås ha fyllt lagren med chippkomponenter

Huawei ska sedan en tid tillbaka vara mycket väl förberedda på en situation där man inte längre kan förlita sig på komponenter från amerikanska tillverkare.

Publicerad Uppdaterad

Motgångarna för Huawei kommer nu slag i slag efter den amerikanska regeringens utlysta it-nödläge och svartlistning, och en snabb överblick av situationen ger vid handen att katastrofen är nära för den kinesiska elektronik- och telekomjätten när det kommer till smartphones. Inget Android, inga SD-kort, inga chippkomponenter. Hur i hela Hälsingland ska man lyckas producera telefoner som är attraktiva för konsumenterna? Javars, vad gäller operativsystemet så har man ett eget alternativ under utveckling, och även om det kommer att bli svårt att övertyga såväl utvecklare som konsumenter att växla till ett nytt operativsystem, så är Huawei trots allt en tillräckligt stor aktör för att det åtminstone ska vara möjligt. Vad gäller SD-kortstandarden är man sedan en tid tillbaka redan på banan med en egen standard. Och möjligen klarar man sig även rätt länge utan att behöva köpa chippkomponenter från amerikanska tillverkare. Enligt en rapport från banken CLSA:s analytiker så ska Huawei nämligen ha byggt upp ett lager med chippkomponenter som ska räcka i ett helt år. 

Problem framåt slutet av året

Hamstringen av komponenter ska ha varit så omfattande att det hela under en period givit upphov till en ”vilseledande” efterfrågan. Under årets första kvartal ska Huaweis inköp av komponenter ha inneburit en extra tillväxt på 8 procent för chippindustrin. Enligt analytikerna så uppskattas Huawei klara sig utan att göra affärer med amerikanska företag fram till årsskiftet. Har USA inte lyft sin bannlysning av Huawei till dess så har man en desto svårare tid framför sig, då man enligt analytikernas uppskattningar bara utvecklar och tillverkar runt en tredjedel av de komponenter som behövs själva. En annan intressant aspekt av svartlistningen är hur chippindustrin kommer att påverkas. Huawei står normalt sett för mellan 8 och 9 procent av inköpen på chippmarknaden. 

Källa