Standardiseringsarbete

Intel vill göra USB-porten till hörlursuttag

Intel håller på att utarbeta en standard som ska göra att USB typ C-porten kan ersätta hörlursuttaget.

Publicerad Uppdaterad

Det ser ut som den klassiska hörlurskontakten ligger risigt till. Det ryktas att Apple planerar att ta bort den från Iphone 7 för att kunna göra mobilen tunnare, och så fort det sägs att Apple planerar att göra något sätter en rad Androidtillverkare igång att försöka göra det före. Kinesiska LeEco har därför släppt en serie mobiler som använder en USB typ C-kontakt som hörlursuttag.

Nu har dock en betydligt större spelare bestämt sig för att satsa på 3,5 mm-jackets död, nämligen Intel. På Intel Developer Forum i Shenzen berättade man att man arbetar på en standard för att kunna få ut ljud över USB typ C-porten, både analogt och digitalt.

Det finns både för- och nackdelar med detta. Förutom, givetvis, alla existerande hörlurar som kommer att behöva en adapter finns det visserligen redan ledningsbanor för analoga signaler i USB C, men de blir betydligt känsligare för störningar när de sitter några mikrometer från kontakter för digitala signaler. För mobiltillverkaren är det förstås en fördel att få en mindre port och kontakt att bry sig om, och på sikt kan det också bli bättre för användaren om telefonen blir billigare att bygga och kräver mindre volym. Den stora vinsten ligger dock i att övergå till digitalt ljud i utsignalen, vilket har potentialen att förbättra ljudkvaliten genom att minska mängden analoga störningskällor.

Hörlurskontakten har långa anor. Den större 6,35 mm-varianten började användas redan 1878 i telefonväxlar. Dagens 3,5 mm-variant uppstod troligen 1964, och blev världsstandard med Sonys Walkman-spelare vid slutet av 70-talet.

Är det en bra eller dålig idé att avskaffa 3,5 mm-uttaget? Skriv och kommentera!

Källa