Frågor & svar

Läs våra svar på dina frågor om 4G

På fredagen höll Mobilredaktionen frågestund med läsarna om 4G/LTE. Här nedan hittar du de frågor som kom in, samt våra svar.

Publicerad Senast uppdaterad

kalle: kommer det att bli billigare med abbonemang om man väntar något år ?

Elias Nordling: Ja det tror jag. Eller rättare sagt, man kommer att kunna få högre hastigheter för samma summa pengar. Men redan idag kan man få 4G-hastigheter till de priser 3G kostade för bara något år sedan.

Momo: Kommer man kunna utnyttja 4G funktionen i iPhone 5?

Tomas Nilsson: Inte alls omöjligt. Telia, Tele2 och Telenor har köpt frekvensutrymme som fungerar med Iphone5 och de har rätt att använda frekvenserna för 4G från årsskiftet. 

Christian: Vissa mobiloperatörer får börja sända i 1800mhz efter årskiftet. Innebär det att dom måste byta ut sina master eller räcker det med en "knapptryckning" för att kunna börja sända i 1800mhz? 

Tomas Nilsson: Masterna funkar. Sannolikt också många av antennerna som sitter på masterna. 1800 MHz har använts för 2G sedan slutet av 90-talet. Däremot behövs ny aktiv utrustning - prylarna som står i den lilla boden nedanför masten. 

Simon: 4g betyder inte mycket för mig här i norra värmland (även känt som Torsby) eftersom det troligen dröjer flera år tills jag får tillgång till det. fattar inte vad som är problemet när det kan sändas på 800Mhz bandet. skulle inte en sändare i stan funka för hela stan och alla runt omkring?

Elias Nordling: Du har helt rätt, och faktum är att Tre i dag har 4G huvudsakligen på landsbygden och i mindre städer, eftersom de bygger ut 4G i 800 MHz-bandet. Deras 4G har dock inte kommit närmare Torsby än Örebro än. Förmodligen är det så att operatörerna prioriterar områden där det finns många potentiella kunder i första hand. En basstation kanske räcker för större delen av Torsby kommun, nen ger bara något tiotal potentiella abonnenter.

UPPDATERING: Erik Hörnfeldt på Tre kommenterar: Vi bygger 4G i 800-bandet på landsbygden och i 2 600-bandet plus i 800-bandet i städer som Stockholm, Göteborg och Malmö. Våra utbyggnadsplaner dikteras delvis av kapacitetsbehov hos befintliga kunder men också av att 4G-utrullningen är beroende av en ganska omständlig kapacitetsutbyggnad i både RAN och CORE-nät.

Roberto: Hej, finns det en chans inom kort framtid att man kan använda iPhone 5 med 4g funktion i Sverige? Är det något som teleoperatörerna funderar på eller vill arbeta fram?

Elias Nordling: Absolut. Vid årsskiftet blir det tillåtet för operatörerna att köra 4G i 1800 MHz-bandet, som Telia, Tele2 och Telenor har frekvenser i. Ingen av operatörerna vill ge ett klart besked om och när de kommer att börja använda dessa frekvenser för 4G, men det är troligt att Iphone 5 utgör en stark drivkraft. Den som blir först med 4G i 1800 MHz-bandet kan ju skryta med att Iphone 5 blir mycket bättre i deras nät.

wranzzon: använder länder i europa samma 4g-frekvenser?

Tomas Nilsson: Till stor del. 800 och 2600 är vanligast. Därefter 1800. Sedan finns lokala varianter - till exempel 4G på 900 MHz som i stort sett bara används av Tele2 och Telenor i Sverige.

Oskar: Är det någon operatör som har en APN i söder/norr/öster/väster så att trafiken inte behöver gå via Stockholm om man bor i Göteborg. Det är viktigt för att man ska få låg ping till servrar som står geografiskt nära och är alltså en av fördelarna med 4G/LTE jämfört med 3G. Jag skulle också vilja veta hur de olika operatörerna väljer vilken APN man ska koppla upp sig mot om de har flera. Närmaste geografiskt? Beroende på belastning? Slumpen?

Tomas Nilsson: En intressant fråga. Operatörerna använder lastbalansering och man kan hamna i olika fysiska burkar trots samma APN-inställning. 

PA: När implementeras 3GPP rel 10 (LTE Advanced) i näten, och vilken categori supporteras idag (hastighet). Undrar då jag funderar på att köpa ett LTE USB modem som stödjer cat 4.

Tomas Nilsson: Operatörerna har genomfört tester med LTE Advanced, men ubyggnadsplanerna verkar inte riktigt spikade. Telenor och Tele2 skriver t.ex. att man kommer införa tekniken "när kunderna efterfrågar det". Idag håller näten cat3-hastighet, men att satsa på cat4 är nog inte dumt för att vara redo för åtminstone nästa års utveckling.

Patrik: Varför släpper Samsung två varianter av Galaxy SIII 4G, en för Telia och en för Tele2 istället för att göra en som fungerar i bådas med deras frekvenser? Och vilken av de två varianterna av mobilen är bästa köpet om man vill ha frihet att kunna byta mellan operatörer framöver?

Tomas Nilsson: Att bygga antenner som klarar många olika frekvenser innebär alltid kompromisser - därför får man bättre prestanda om man begränsar sig till de band som verkligen ska användas. 800 MHz-frekvensen som Telia använder är vanligare än 900 MHz som finns hos Telenor och Tele2, så sett till frekvensstödet är Telia-varianten mer allmänt gångbar.

4NDR01DZ: Varför har inte 4G blivit standard i alla nya telefoner?

Tomas Nilsson: Kostnadsfråga. Det går helt enkelt att sälja en mobil utan 4G-stöd billigare alternativt med bättre marginaler. Så länge det finns kunder som prioriterar lågt pris framför 4G-stöd kommer det inte bli standard i alla lurar.

Alex: Tack apple för att ni inte släppte en LTE-version för svenska frekvenser så att jag slipper och trängas med massa Äpplen om frekvenserna. 

Tomas Nilsson: Eller så hade vi fått en snabbare utbyggnad om fler populära mobiler hade 4G-stöd :)

Stefan: När kommer Net4mobility (Telenor och Tele2) börja använda frekvensbanden 800 och 1800 MHz för 4G?

Tomas Nilsson: De kan använda frekvenserna från 1 jan 2013, men har inte släppt några utbyggnadsplaner.

KSB: Hur mycket bättre är 4G LTE nät än 3G nät?

Tomas Nilsson: Teorin säger att 4G är fem gånger effektivare än 3G på samma frekvensutrymme. Att få fem gånger högre datahastighet är fullt möjligt i praktiken. Liksom en tiondel så långa fördröjningar (ping-tider). Elias Nordling: När jag testade Galaxy S3 4G med Telia fick jag hastigheter mellan 25 och 69 Mbit/s. Slog jag av 4g fick jag ca 7 Mbit/s. Ping-tiden blev 32 ms med 4g, vilket var samma som på mitt wlan hemma.

KSB: Är det sant att 4G LTE i USA är lika bra som vår 3G nät här i Sverige?

Elias Nordling: Ja och nej: I USA råder det viss begreppsförvirring om vad som är 4G, och en del tekniker som ger vad vi skulle kalla 3G-hastigheter räknas ibland dit. Men där finns också LTE som är samma 4G-teknik som vi använder.

Lukas: Varför är LTE (4G) bredband mycket dyrare än HSDPA (3G)? 

Elias Nordling: För att operatörerna lagt ner en herrans massa pengar på att bygga ut LTE som de hoppades kunna få igen på att sälja premium-abonnemang. Detta håller dock på att ändras. Idag skiljer ingen av operatörerna på 3G och 4G när det gäller mobilt bredband. Man säljer i stället abonnemang med olika hastigheter och priser. De abonnemang som kommer upp i delar av 4G-hastigheter kostar inte mer än vad 3G-abonnemangen kostade för ett par år sedan.

Lukas: Kan LTE ersätta en 10/10 Mbit fiberanslutning?

Tomas Nilsson: Det beror på vad du använder uppkopplingen till. 4G-uppkopplingen är ofta snabbare, men fibern kan vara mer kostnadseffektiv om du förbrukar väldigt stora datamängder. Fiber kan också ha bättre ping-tider. Men det beror på prestandan hos respektive operatör. Det är inte givet vilket alternativ som är bäst eller billigast.

belola: Ju mer jag läser om 4G destå mer oroande uppfattar jag det med olika frekvenser där vissa plattor och mobiler kräver exempelvis Telia för att fungera! Finns det någon lösning på detta är eller är det bara att acceptera att man får läsa extra noga på prylens låda vilken operatör som gäller så att man inte köper "fel"?

Tomas Nilsson: Frekvensdjungeln verkar dessvärre vara här för att stanna. 4G fungerar med väldigt många olika frekvenser för att det ska vara möjligt att införa tekniken varhelst man lyckas få loss frekvenser från tidigare användningsområden - till exempel som 900 MHz-bandet som Tele2 och Telenor omvandlar från 2G till 4G. 

Ruscam: Varför kör inte operatörerna igång samtal och sms i LTE-nätet? Varför ser inte operatörerna till att informera om att de inte får LTE att fungera mot telefoner och att folk inte skall köpa dem? 

Elias Nordling: Jag vågar nästan lova att samtliga operatörer har 3G-täckning där de har 4G-täckning. Om du ringer ett samtal med en 4G-telefon växlar den automatiskt över till 3G, för att växla tillbaka igen när du lägger på. När jag provade med Galaxy S3 4G och Telia tog det inte mer än 10m sekunder att växla tillbaka. Det innebär att du får lägre datahastigheter samtidigt som du ringer, jag har svårt att se det som ett jätteproblem. Tekniken för att ringa över LTE finns, men den är såpass ny att den förmodligen inte är implementerad än i den utrustning operatörerna har köpt.

Srö: Täcks hela telias nät?

Elias Nordling: Jag gissar att du undrar om Telia har 4G överallt i sitt mobilnät. Svaret är nej. Här kan du se var Telia har 4G-täckning.

BBMM: Gör 3 rätt enligt er att använda både TDD och FDD i sitt LTEnät? Vad är den uppenbara fördelen för kunderna?

Tomas Nilsson: Fördelen med TDD är att kunna erbjuda hög hastighet trots att Tre har lite smalare frekvensutrymme än andra operatörer. Om priset operatörerna betalar är proportionellt mot frekvensutrymmets storlek skulle Tre kunna ha en större möjlighet att pressa priserna / hålla uppe sina marginaler.

inger: Ja om vi får donglar på marknaden som stöder samtliga frekvenser som andvends i Sverige & Finland? Och hur mycket kvar är det att utnyttja USB 2.0 standarden? Med yttre hårddisk så når jag inte ens 40mb/s via USB 2.0.

Tomas Nilsson: USB 2.0 kommer hålla ett tag till - standarden klarar upp till 480 Mbit/s. Det gäller att hålla isär bits och bytes - 480 Mbit/s motsvarar runt 35 megabyte per sekund. När 4G kräver 480 Mbit/sekund för modemen - lär dröja några år - finns USB 3.0 som klarar 5 Gbit/s.

HugoS: Om jag skall köpa mig ett USB-modem som fungerar med alla operatörer, både på landsbygden och i stan, vilket skall jag välja då?

Tomas Nilsson: 4G-modem utan operatörslås växer inte på träd, men det finns t.ex. Option Beemo Icon 801 som har stöd för 800, 900, 1800 och 2600. 

viktor: Tror ni det finns möjlighet att apple "låser upp/breddar" frekvenserna som Iphone 5 klarar så att den tex får 4G via de frekvenser som TRE använder?

Elias Nordling: Nej det har jag svårt att tänka mig. Även om det vore tekniskt möjligt för telefonen, vilket jag tvivlar på, är Apple inte företaget som ger bort en funktion gratis när man kan få folk att köpa en ny telefon för att få denna funktion.

Lelle: En fråga från en okunng. Om jag har en router med 4G från Tele2 och en Galaxy S3  4G från telia. Eller tvärt om. Kan jag jag använda Wi-Fi i mobilenoberoende av leverantör? 

Kalle Wiklund: Ja. Du behöver inte ha ett sim-kort i telefonen för att kunna använda wifi.

Lappland: Kommer 4G att någonsin bli aktuell i tex Lycksele och vad är alternativen?

Elias Nordling: Ja det tror jag faktiskt. Med 800- och 900 MHz-frekvenserna är det jämförelsevis billigt att bygga 4G-täckning motsvarande GSM-täckningen. Alternativet är väl Net1:s mobila bredband, som dock snarare ger 3G-hastigheter. 

peter: Hej , är 4 G nätet kompatibelt med de nya mobiltelefonerna med 4G eller har 4 g nätet barnsjukdomar ännu ?

Elias Nordling: De telefoner som säljs som 4G-mobiler i Sverige (dvs inte Iphone 5) fungerar också i svenska 4G-nät. Det verkar fortfarande finnas en del barnsjukdomar, framför allt i handover mellan 3G och 4G. Jag har dock inte själv råkat ut för det när jag testat.

Kalle Wiklund, webbredaktör: Då är frågestunden över för i dag. Tack till alla som deltagit!