https://www.mobil.se/nyheter/nokia-lanserar-s-mnm-tare-med-hemstyrning
564583
Smarta hemmet

Nokia lanserar sömnmätare med hemstyrning

Nokias senaste hälsoprodukt mäter din sömn och kopplar det till hemautomation.

Det finns numera två Nokia att hålla reda på för konsumentprodukter. Dels Nokiamobilerna som inte görs av Nokia utan på licens av den finska startupen HMD Global. Dels hälsoprodukterna, som tidigare gjordes av Withings, som köptes upp av Nokia (riktiga Nokia alltså, hänger ni med?) Det är den senare som nu har lanserat en sömnsensor i form av en matta som läggs under kudden.

Withings lanserade en liknande produkt tidigare, men då ingick även en lampa som lyste med olikafärgat ljus på morgon och kväll, med Nokias relansering rör det sig om en enklare produkt, som kostar dryga tusenlappen.

Förutom att Nokia Sleep and Home Automation Sensor, som det fullständiga namnet är, mäter hur länge du sover, hur ofta du vaknar och andra mått på din sömnkvalitet, har den också koppling till IFTTT. IFTTT är en tjänst för att koppla ihop manicker och tjänster, och tanken här är att du till exempel kan ställa in så att hemvärmen sänks när du sover och dras upp när du vaknar (eller så kan du bara sätta en timer på din termostat satt kvart innan väckarklockan, men nu ska jag inte vara sån).

Liknande sömnsensorer har lanserats och misslyckats tidigare, och de konkurrerar ju dessutom med smartklockan som är ännu bättre på att mäta sömnen. Återstår att se om Nokia lyckas bättre när man lanserar sin produkt under våren.