Utesluts inte

Nokias nya kan få Zeiss-optik

HMD Global som gör mobiltelefoner med Nokias varumärke utesluter inte Carl Zeiss-teknik i kommande modeller.

Publicerad Uppdaterad

Genom att licensiera Nokias varumärke för sina smartphones har HMD Global fått mycket uppmärksamhet. Nokias varumärke när det gäller mobiltelefoner är starkt kopplat till bra kamera och under den tid Nokia gjorde sina egna telefoner var samarbetet med Carl Zeiss en del av framgången. Nu verkar det som om ett sådant samarbete kan vara på väg tillbaka.

Förtydligar uttalande

I ett tidigare uttalande har HMD Global grusat fansens förhoppningar genom att meddela att man inte jobbar med Carl Zeiss, men det är ett budskap man nu förtydligat. I ett nytt meddelande på bolagets Twitter berättar HMD Global att det inte finns något samarbete med Carl Zeiss kring de telefoner man redan lanserat, men att vänta på kommande lanseringar.

Inte ensamma

Man kan fråga sig vad mobiltillverkarnas samarbeten med kameravarumärken egentligen bidrar med och hur medverkande kamerabolagen verkligen är. Idag är det mest framträdande samarbetet det Huawei har med den klassiska kameratillverkaren Leica. Sony levererar sina kamerasensorer inte bara till Huawei utan till många andra tillverkare och Lenovo samarbetar med Hasselblad när de tillsammans skapat modulen Hasselblad Truezoom med optisk zoom till Moto Z och Moto Z Play.

Flaggskepp på väg

HMD Global har under Nokiavarumärket lanserat de smarta telefonerna Nokia 3, Nokia 5 och Nokia 6 samt nya Nokia 3310 som fick mycket uppmärksamhet på Mobile World Congress. Man har dock ännu inte släppt någon riktig flaggskeppsmodell. En sådan kan enligt ryktena lanseras i juni med Qualcomms toppmodell Snapdragon 835 under skalet.

Källa