Anti-spam

Ny app förbättrar sms

Svenska utvecklaren Truecaller gör det lättare att identifiera okända avsändare av sms.

Publicerad Uppdaterad

Truecaller har efter framgångarna med sin samtalsapp som bär samma namn släppt en ny app för sms. Precis som med deras tidigare släpp (inklusive appen Truedialer vi testade nyligen) är appen gjord för att lättare identifiera den som tar kontakt med dig.

Den nya appen heter Truemessenger. Appen ska vara tänkt att ersätta din vanliga sms-app och bekräftar användares identiteter genom utvecklarens nätverk. För de som skickar spam-meddelanden ska nätverket förlita sig på rapporter från appens användare. När någon skickar en anmälan om att ett nummer skickar spam så inväntar nätverket ytterligare en rapport från en annan användare. Därefter menar man att användaren markeras som spam-användare. Man kan även själv markera vilka meddelanden som är spam för att få dem skickad till en separat inbox, obeorende av andra användares rapporter.

Du kan filtrera meddelanden genom särskilda nyckelord samt nummer från olika områden. Får du ohyggligt mycket spam från Sverige skulle du i detta fallet registrera “+46” som spam, vilket förvisso skulle dras med en mängd konsekvenser om du bor där...

Hur just den här appen ska dra in pengar är ännu oklart, men utöver annonser erbjuder Truecaller i sin vanliga app även ett premiumabonnemang man kan betala för och få fler funktioner. I Asien har appar som Line och Kakao etablerat sig som framgångsrika och vinstbringande meddelandetjänster. I Line kan företag ha sina egna sidor för kommunikation och skicka meddelanden till sina följare.

Först kommer appen att fokusera på områden som fortfarande använder sig flitigt av sms. I april 2013 rapporterades det först att sms hade tappat förstaplatsen till chatt-tjänster för flest skickade meddelanden. Truecaller säger dock att marknaden fortfarande är stor i utvecklingsländer och att ingen tillgodoser behovet för bättre tjänster där. Indien blir först att få appen, därefter kommer appen fortsätta att släppas i andra marknader. Det går alltså inte att ladda ner den här i Sverige ännu.