Nya T9 gissar ord och klarar tangentbord

Mjukvaran T9 dominerar marknaden för snabbare textinmatning i mobiltelefoner. Efter succén med T9 kommer uppföljaren XT9 - "extreme T9". Det nya systemet både gissar ord och rättar stavfel.

Publicerad Senast uppdaterad

Vi är allt fler som vant oss vid, och blivit beroende av, att knappa in texten vi skriver sms och e-post med hjälp av T9. Ett tryck per knapp innebär betydligt snabbare skrivande än flera tryck.

- T9 har fått en egen kulturell status. Vissa avskyr det faktiskt medan andra älskar det, säger William Clement på företaget bakom T9, Tegic; och så skiner han upp i ett leende vid tanken på att hans lilla system för textinmatning väcker så starka känslor.

Nu lanserar Tegic en förbättrad version av T9 med namnet XT9. Det nya med XT9 är att det stödjer helt andra språk och andra knappsatser än de traditionella mobiltelefonernas tolv knappar.

- XT9 fungerar till exempel även för mobiltelefoner där man skriver på skärmen, säger William.

Allt fler telefoner har stöd för inmatning där man skriver på ett vanligt tangentbord med bokstäver eller på en tryckkänslig skärm. Och där har T9 hittills inte haft någon lösning. Sony Ericsson valde därför bort T9 till tangentbords-mobilerna P990 och M600, och satsade på Ezitext.

- Med nya XT9 kan telefonen gissa vilket ord du skriver, även när du använder tangentbord eller skriver på skärmen, förklarar William.

När mobil e-post blir allt viktigare blir också rättstavning i mobilens textinmatning automatiskt viktigt.

- Folk vet inte om ditt mail kommer från en mobil eller dator, men de förväntar sig att det är språkligt korrekt.

Hur fungerar då XT9 i praktiken, frågar jag. Willian fiskar upp Nokias handdator 770 ur kavajfickan, en variant specialutrustad med nya XT9. Han skriver både på det lilla skärmskrivbordet och med handstil på skärmen. Ibland blir det fel bokstav men då rättar den inbyggda ordlistan till felet automatiskt.

- Titta här när jag skriver Mibul, då ändrar XT9 automatiskt ordet till Mobil. Fast om jag vill klickar jag förstås på att behålla stavningen Mibul. Det här kommer göra textinmatning i mobilen ännu snabbare, säger William.

XT9 har dessutom en funktion som föreslår ord redan efter ett par bokstäver.

- I gamla T9 var det bara ord i den egna ordlistan som kunde föreslås av systemet.

Men en av de stora förändringarna med XT9 är också att stödet för andra språk än europeiska utökas betydligt. William Clement börjar rabbla upp afrikanska och indiska språk som exempel. Nu ska T9 helt enkelt utöka världen utanför Europa. I Kina är också textinmatning via handskrift på skärmen dominerande, och här får XT9 möjlighet att hitta in i mobiler där T9 aldrig haft en chans.

- Snabbare textinmatning är den viktigaste förbättringen för vanliga användare, men för mobiltillverkarna är den största förändringen med XT9 att systemet nu kan läggas in i alla slags mobiltelefoner, oavsett om de har traditionell knappsats, tangentbord eller inmatning via skärmen.

- Vi har också förbättrat orddatabasen, så att systemet bättre kan räkna ut vilket ord som användaren håller på att skriva.

Ett klassiskt exempel i den engelskspråkiga T9-världen är att 'book' länge har föreslagits när någon skrivit sms med ordet 'cool'. Trots att 'cool' är ett betydligt vanligare sms-ord än 'book'.

Är det inte fortfarande ett problem för T9 att ni gör era ordlistor utifrån skrivna dokument på internet, där en viss typ av ord dominerar - inte alltid samma som i sms?

- Det är sant, men vi har försökt förbättra det genom att i vårt material som vi skapar ordlistorna utifrån använda anonymiserade chatt-samtal som vi får från vår ägare AOL, säger William.

Jag invänder då att AOL (America Online) inte är något vanligt chattprogram på datorer i Sverige. Så den svenska ordlistan lär inte bli bättre av samarbetet med AOL. Men på den invändningen har William inget svar.

- Det går ju alltid att lägga in egna ord i ordlistan och systemet anpassar sig efter de ord du använder mest, säger han avvärjande.

Vi får nog leva med halvdana T9-ordlistor i mobiltelefonerna ett tag till, kan man konstatera.

När den första versionen av T9 utformades för 11 år sedan var det inom ett forskningsprojekt för handikappade. Sedan dess har mycket hänt och nyligen uppnåddes två miljarder sålda mobiltelefoner med T9. Från att ha varit en specialfunktion har den vunnit popularitet, i synnerhet i Europa där sms blivit en av mobiltelefonernas kärnfunktioner.

Bland de funktioner vi snart också ska få se nämner William tvåspråkigt T9, där man enkelt ska kunna växla mellan exempelvis engelska och svenska mitt i ett sms, utan att gå in i inställningarna.