Redan testad av amerikanska medier

Officiellt lanserad: Google Pixel 5a 5G – Hyllas som kameramästare

Den 26 augusti släpper Google nya telefonen Pixel 5a 5G till försäljning, men redan idag är den lanserad och flera amerikanska tekniksajter har redan hyllat den i tester som gjorts inför lanseringen.

Publicerad Uppdaterad

Pixel 5a 5G släpps till försäljning enbart i USA och i Japan och det verkar synd för den får mycket positiva omdömen i de första testerna som publicerats. Framförallt är det kamerorna som hyllas, eller snarare Googles mjukvara och dess kapacitet att bearbeta bilderna trots att kamerorna i sig är lika föregångarens rent fysiska kamerauppsättning. 

Google Pixel 5a 5G är ett försök från Googles sida att packa in så mycket man kan i en telefon, men ändå hålla prislappen lägre än flaggskeppen. Pixel 5a är lite större och lite dyrare än den förra i serien och i praktiken är den nästan identisk med Pixel 4A 5G, till exempel har den samma processor, en Snapdragon 765G. På plussidan räknar vi i alla fall in att den har en stor oled-skärm på 6,34 tum, att den är vattentålig, har ett relativt generöst batteri på 4620 mAh och testare intygar att den håller i två dagar utan att laddas. Prestandan räcker också till, mer än nog, säger de som testat och telefonen ska klara de mest krävande apparna, spelen och multitaskingen utan problem. 

Skalet på telefonen är nu i aluminium istället för som på föregångaren i plast och den kommer i enbart en färg, svart. Det finns dock en rad olika skal i olika färger att köpa till om man vill det. Och bor i USA och Japan då, för det är där som sagt som telefonen kommer att säljas. Prislappen är på 449 dollar i USA, under 5000 kronor alltså.

Telefonen är snäppet under flaggskeppen, så den saknar snabb uppdateringsfrekvens i skärmen och trådlös laddning men verkar alltså i övrigt ha det mesta man kan begära. Den levereras med Android 11 och Google lovar minst tre års uppdateringar av operativsystemet.

Källa