Snapdragon 835 och Snapdragon 660

Påstådda specar på nästa Snapdragon

En kinesisk sajt har plockat upp vad som sägs vara fakta om Qualcomms kommande Snapdragon-chipset.

Publicerad Uppdaterad

Källan till uppgifterna är okänd, och det vore väldigt lätt att fejka en sådan här Excel-ruta. Å andra sidan har den viss trovärdighet i vilken information som är ny, vilken som redan var känd och vilken som fattas.

För det första anger man att Snapdragon 835 kommer att finnas i Samsung Galaxy S8. Det är nästan givet att S8 kommer i en variant med Snapdragon 835 och en med Samsungs eget chipset (den senare brukar komma till oss) då det var fallet med Galaxy S7 och det dessutom är Samsungs halvledarfabrik som tillverkar Snapdragon 835 åt Qualcomm och man med största sannolikhet har förbundit sig att köpa chipsetet för att få affären.

Att Snapdragon 835 ska gå tillbaka till en åttkärnig konstruktion med fyra snabba och fyra långsamma kärnor har det också talats om länge, och någon klockfrekvens nämns inte heller här. Det är fullt möjligt att Qualcomm ännu inte slagit fast vilka klockfrekvenser processorerna ska köra. Däremot får vi, om uppgifterna stämmer, lära oss att processorkärnorna är nya och har beteckningen Kryo 200. Det skulle alltså röra sig om en ny generation av Qualcomms moddade Arm-processorer, vilket verkar trovärdigt. Även grafikprocessorn är ny, med beteckningen Adreno 540, och modemet med beteckningen X16.

Vi får också lära oss om en ännu oannonserad processor vid namn Snapdragon 660. Det ser ut att bli en ersättare till Snapdragon 652 med prestanda nära årets toppchipset. Chipsetet ska ha åtta processorkärnor av typen Kryo med klockfrekvenserna 2,1 och 1,9 GHz och grafikprocessorn Adreno 512. Det ska också vara tillverkat i en 14-nanometersprocess till skillnad från Snapdragon 835 som är i 10 nanometer.

Känner vi Qualcomm rätt lär de släppa mer information om Snapdragon 835 i små munsbitar, och då får vi snart veta mera säkert om bliden ovan är trovärdig.

Källa