Försöker lura dig på pengar

Rysk mobiltrojan sprids till fler länder

Mobiltrojanen Svpeng fortsätter att spridas och har nu påträffats bland användare i Storbritannien och USA.

Publicerad Uppdaterad

Den ryska mobiltrojanen Svpeng fick stor uppmärksamhet när den upptäcktes förra sommaren eftersom den kunde infiltrera ryska användares bankkonto endast genom att använda mobilen. Nu har trojanen, som tidigare bara har drabbat användare i Ryssland, fått spridning också i USA, Storbritannien, Tyskland, Schweiz och Indien, rapporterar antivirusföretaget Kaspersky Lab.

Trojanen har upptäckts i ett flertal olika varianter. Det gemensamma för varianterna är att de alla på ett eller annat vis försöker lura användaren på pengar. En del versioner som har upptäckts av trojanen tycks enligt Kaspersky Lab ha inbyggda men avaktiverade krypteringsfunktioner, vilka skulle kunna användas i utpressningssyfte genom att information på den infekterade mobilen krypteras så att användaren sedan kan krävas på pengar för att få tillbaka informationen.

Svpeng är utformad som ett antivirusverktyg, men sysslar alltså med precis rakt motsatt aktivitet som det säger sig skydda mot. I en variant av trojanen påstås, efter en falsk genomscanning av telefonen, att olagligt material hittats på telefonen och att användaren därför ska betala böter - med värdekuponger från Moneypak.

Svpeng, som bland annat också försöker samla användarstatistik över vilka banktjänster som finns installerade på de infekterade mobilerna, är begränsad till Android-plattformen.

Källa