Annons

Upp till 5 miljoner drabbade

Populära Android-appar sprider trojan

Så många som 5 miljoner användare kan ha laddat ner någon av 13 appar som innehåller en så kallad trojan, uppger ett säkerhetsföretag.

Publicerad Uppdaterad

Några av apparna som namnges av säkerhetsföretaget Symantec går fortfarande att ladda ner från Android Market. Kanske beror det på att Google, trots omfattningen, inte bedömmer att de innehåller kod som kan klassas som skadlig.

Det är dock ingen tvekan om att många av de som laddat ner spel från Android Market inte förväntat sig att nya bokmärken ska dyka upp webbläsaren eller att få annonser i notifieringslisten och en sök-ikon på startskärmen som kommer tillbaka så fort man har raderat den. Vid installationen begär apparna att få tillgång till ovanligt många delar av telefonens system.

- Om du är den misstänksamma typen skulle du kanske fråga dig varför de ber om tillstånd att modifiera webbläsaren eller skicka gps-koordinater, säger Kevin Haley på Symantec till Computerworld.com.

Enligt en uppskattning av Symantec baserad på antalet nedladdningar som gjort av de tretton apparna kan antalet drabbade användare ligga i ett intervall från 1 miljon upp till så mycket som 5 miljoner.

Alla delar dock inte Symantecs uppfattning om att den skulle vara fråga om skadlig kod som utgör något verkligt hot mot användarna. Säkerhetsföretaget Lookout skriver på sin blogg att det snarare handlar om ett annonsnätverk av det mera aggresiva slaget.