Operatörerna har sammanställt

Så har vi surfat, samtalat och streamat under pandemin

Tele2 och Telenor har släppt data som visar hur både privatpersoner och företag har använt sina mobiltelefoner och sina streamingtjänster under pandemin, men också hur skillnaderna ser ut när man jämför siffror från innan respektive under pandemin.

Publicerad Uppdaterad

Mätningar från Telenor och Tele2 som just släppts visar hur vi har surfat, roamat och pratat under den senaste tiden. 

Tele2 har fokuserat på att presentera hur företag har använt sina telefonabonnemang. De har jämfört den närmsta perioden innan pandemin med perioden från mars 2020 till februari 2021 och sedan mellan februari 2021 och oktober 2021. Det man kan se är att roamingen minskar ordentligt från innan pandemin till under pandemin. Det betyder alltså att företagens resande har minskat kraftigt. De branscher som har minskat sitt resande mest är kommuner, regioner och offentlig sektor. Deras resande minskade med 85 procent. Den minsta minskningen stod Transport och logistik för, vilket måhända är förståeligt. I takt med att vaccineringarna har tagit fart har också roamingen ökat igen. I toppen för ökningen ligger de som minskade mest, Kommuner, regioner och offentlig sektor ökade med 310%. 

En annan sak som kan ses är att dataanvändningen ökade under pandemin, mest inom hotell- och restaurangbranschen. Den enda bransch som minskade sitt dataanvändande var Jordbruk och gröna näringar där surfandet gick ner med sex procent, men det var ändå Jordbruk och gröna näringar som var den bransch som använde mest data med 8,28Gb per månad. Lägst dataanvändning hade kommuner, regioner och offentlig sektor som låg på 0,7 GB i månaden. 

En titt på andra data från Telenor

Telenors data är en sammanställning av en miljon svenska mobil och tv-kunder. Det är dock inte specificerat om det är företag eller privatpersoner, men de har tittat på lite andra saker än vi såg i siffrorna från Tele2, vilket gör att de inte går att jämföra på samma vis. Här finns istället lite siffror över våra samtal och streaming. Det vi kan se är att både samtal, surfande och streamade ökar. Längst samtalstider ser vi i Jämtland medan de kortaste tiderna dyker upp i Stockholm. Den genomsnittliga tiden i Jämtland var 4,56 minuter. Det var även i Jämtland som den procentuella ökningen av samtalstid ökade mest, då med 13,2 procent. 

Surfandet har också ökat och allra mest har folk surfat i Lycksele kommun. Där snittar man på 44,8 GB i månaden, de två efterföljande är Vindeln och Kiruna. Hela topp tio av de kommuner där det surfas mest befinner sig i norra Sverige. Ser man till hela regioner så är det Jämtland som ligger i topp med 23,4 GB. I övrigt ser topplistan över regioner mer diversifierad ut än kommunlistan och topplistan är utspridd över hela landet. 

Vad gäller streaming ser vi att även där är det norröver som det streamats mycket, bland regioner är det nämligen Västernorrland som ligger i topp. Där streamar den genomsnittlige användaren 5,83 timmar per dag. På kommunsidan är det istället Norrköping som leder streamingtävlingen på kommunsidan. 

Telenor menar att anledningen till att streamingen ökar beror på att utbudet hela tiden blir större. Det finns allt fler tjänster och det innebär sannolikt att det finns större möjligheter för alla att hitta något de vill titta på.

Källa