Så kan du rädda din mobil efter en vattendust

Publicerad Senast uppdaterad

I tidningen Mobil skrev vi nyligen om en person som råkat tvätta sin Sony J7 i maskinen. Det häpnadsväckande var att mobiltelefonen fortfarande fungerade, flera månader efter den vattniga omgången.

Roger Bolander, Nordenchef på SonyEricsson, kommenterade det hela med att mobiler ofta fungerar en kort tid efter en vattenskada, för att sedan slutgiltigt falla offer för oxideringen. Några månader var dock en relativt lång tid för en vattenskadad mobil att fungera.

Efter artikeln har ett par mejl kommit till redaktionen från läsare som har samma erfarenheter som ägaren till den tåliga J7:n. En av dem är Ulla Johnson som bor utanför Strömsund. Hon tvättade sin Ericsson T28 i 40 graders fintvätt för två och ett halvt år sedan. Och telefonen fungerar fortfarande som en klocka.

- När jag upptäckte att jag råkat tvätta mobilen tog min svärson som var och hälsade på ut batteriet. Och sedan fick mobilen ligga och torka på spishällen i några dagar. Jag köpte ett nytt batteri, och sedan var det bara att börja använda telefonen igen, säger Ulla.

Att en mobil kan klara en tuff dust med vatten kan också Janne Svensson, som till alldeles nyligen jobbade som servicetekniker på EBL-Telecenter i Alingsås, intyga.

- Jag har fått igång flera mobiler som tappats i åar, tvättats i maskiner och så vidare. Det är inte speciella modeller det handlar om utan snarare specifika exemplar från olika modeller som visat sig vara extra vattentåliga, säger han.

Det är med andra ord turen som avgör om just din mobil klarar vatten.

Om olyckan är framme ska du inte slänga din mobil det första du gör. Det kan ju vara just du som har turen att äga ett superexemplar.

- Det bästa är att plocka ut batteriet det första man gör. Sedan ska man lägga mobilen i en tätt försluten plastpåse. Gå sedan till en mindre återförsäljare, de brukar både ha mera tid och kunskap om det tekniska jämfört med större butiker, tipsar Janne.

Han avråder bestämt från att man ska försöka torka mobilen själv utan rätt verktyg. Det är nämligen mycket svårt att få bort oxiden med till exempel tops. Och skrapar man med en kniv eller något annat vasst föremål riskerar man att förstöra mobilen helt.

- När jag försöker rädda en mobil som varit i vatten tar jag först isär alla delar med hjälp av en torxmejlsel. Därefter använder jag ett verktyg med glasfiberstrån på alla ytor. Stråna river bort oxiden samtidigt som ytan skonas.

Har du inte tillgång till en välvillig och kunnig återförsäljare kan du försöka plocka isär alla delar själv - efter det att du skaffat rätt verktyg.

Eller så gör du som Ulla - lägger mobilen på spishällen och hoppas att det går bra ändå.

Enligt Janne Svensson är den gemensamma nämnaren för alla mobiler han räddat, som varit i tvättmaskinen, att ägaren använt sköljmedel.

- Sköljmedel verkar ha en skyddande effekt. Den feta hinnan från medlet gör att oxideringen hålls tillbaka, säger han.

Ulla Johnsons T28 tvättades dock inte med sköljmedel.

Generellt sett klarar de flesta mobiler inte att utsättas för vatten eller fukt med eller utan sköljmedel (red. anm.).