Sommartips
Mobilsurf i utlandet: Det här gäller
Inom EU surfar du som hemma, och även i andra länder kan du slippa betala för surfen med rätt abonnemang, men det finns fallgropar.
Inom EU och EES, det vill säga Norge, Island och Liechtenstein kan du surfa utan extra kostnad, i andra länder får du betala extra och det kan bli dyrt. Vi har täckt ämnet utförligt i denna artikel. Här följer bara en snabb sammanfattning med saker att hålla ögonen på.
Du har oftast inte din fulla surfpott inom EU, och vistas du mer än fyra månader i ett land måste du börja betala för surfen.
Kom ihåg att Storbritannien, Schweiz, Serbien, Turkiet, den turkiska delen av Cypern inte är med i EU. Håll särskild koll på små stater och territorier. Monaco och Andorra är inte inkluderade i EU-roamingen, och inte heller Gibraltar. Kommer du nära gränsen till något av dessa finns en risk att din mobil växlar över till det landets operatör.
Telenor, Tre och Tele2 har alla antingen fler länder på sin lista över fri surf eller abonnemang som utökar listan. Kolla deras webbsidor för att se vad som gäller.
Till sjöss kan mobilen växla över till svindyr satellitmottagning, även om du befinner dig inom EU, till exempel på Östersjön. Stäng därför av mobildata på öppet vatten.
Befinner du dig i land där mobildata är dyrt kan det vara smart att slå av mobildata i mobilen för att hindra funktioner från att dra data i bakgrunden.
Läs den fullständiga artikeln för fler och mer detaljerade råd.
Det här tipset är ett utdrag ur en längre artikel om tips inför sommarsemestern och artikeln publicerades tidigare exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela den ursprungliga artikeln med 8 tips för Google Keep hittar du här.