Samsung satsar på dubbla sim-kort

Samsung har haft stora framgångar med sin telefonmodell för dubbla sim-kort D880, på den ryska marknaden. Nu planerar man fler modeller med plats för två sim-kort, bland annat en billigare modell, och en smartphone med Windows Mobile.

Publicerad Uppdaterad

Samsung är den enda av de stora mobiltillverkarna som släppt en mobiltelefon med plats för två sim-kort. Modellen D880 DuoS är än så länge huvudsakligen lanserad på den ryska marknaden, men där har den gjort succé. Det har dessutom funnits en stark efterfrågan även i andra länder, och i Sverige kan man till exempel få den direktimporterad från www.expansys.se www.expansys.se>... />

Anledningen till att man i första hand lanserat telefonen i Östeuropa, berättar Yoonsoo Kim, chef för Samsungs mobilavdelning i Ryssland för bloggaren Smape, är att telefonen är svårsåld i länder där man oftast köper sin telefon operatörsrabatterad. Operatörerna är av förklarliga skäl ovilliga att rabattera en telefon med sim-kortsplats för en annan operatör att åka snålskjuts på.

Telefoner med dubbla sim-kort är intressanta dels för folk som har både företags- och privatabonnemang, dels för folk som växlar mellan abonnemang för att få lägre samtalskostnader. För den senare kategorin är Samsung D880 DuoS litet för dyr, så därför planerar man en billigare modell för dubbla sim-kort.

Samsung P240 DuoS är en gsm-telefon med bluetooth, fm-radio och 2-megapixelkamera med måtten 115,1×48,6×15,7 mm. Skärmen är på två tum, med 176 x 220 pixlar. Telefonen ska vara 20 - 30 procent billigare än D880, och kommer troligen att börja säljas i maj.

Yoonsoo Kim berättar att man även tänker släppa en Windows-mobil med dubbla simkortsplatser innan årets slut. En Symbianmobil för två sim-kort kommer dock tidigast 2009. Och den variant av Armanimobilen med dubbla sim-kort som visats upp vid tillfälle har lagts ner, då man inte fick pekskärmsgränssnittet att fungera ordentligt med sim-kortsväxlingen.

I Sverige för Samsung för närvarande samtal med operatörer och grossister om intresset för att lansera D880 DuoS även här.