Nytt beslut om Galaxy-mobiler

Samsung: Uppdatering häver säljförbudet

En nederländsk domstol har kommit fram till att tre telefoner i Samsungs Galaxy-serien gör intrång i patent som tillhör Apple och har utfärdat ett förbud mot försäljning. Men Samsung menar att bara Nederländerna berörs och att en liten uppdatering kommer att lösa problemet.

Publicerad Uppdaterad

Ännu ett säljförbud för Samsungs Galaxy-produkter har utfärdats, den här gången är det en domstol i Nederländerna som kommit fram till att galleri-funktionen i Samsungs Galaxy S, S2 och Ace gör intrång i ett patent som Apple har rättigheterna till. Med det som utgångspunkt har man beslutat om ett förbud mot försäljning och import av produkterna som ska träda i kraft i den 13 oktober. 

Nyligen backade en tysk domstol från ett liknande beslut som först skulle gälla alla EU-länder. Därför är det mycket oklart om den nederländska domstolens beslut verkligen får återverkningar i andra länder. Vissa medier har hävdat att Apple skulle uppnå önskad effekt med ett förbud som bara gällde Nederländerna eftersom Samsung har en anläggning för distribution till andra länder där.

På Samsung i Sverige hävdar man att domstolens beslut ändå inte kommer att påverka Sverige eller den nordiska marknaden eftersom produkterna som säljs här importeras direkt från Sydkorea. Även när det gäller frågan om patentintrång menar man att betydelsen i praktiken är mycket liten.

- I bildvisningen så bläddrar man mellan bilderna, när man kommer till sista bilden så har den en "studsa tillbaka"-effekten. Löser vi att bilderna inte studsar tillbaka så kan vi fortsätta sälja i Nederländerna, säger Erik Johannesson till Mobil.se.

Att åtgärda detta ska enligt Johannesson bara kräva en liten uppdatering av mjukvaran.

Det är oklart vilka effekter domstolens beslut kan ha på sikt för andra tillverkare som använder samma version av Androids galleri-app.