Kanske laddar du musik olagligt, men med alla musikbutiker som poppar upp kommer allt fler och lagliga alternativ, från mobiltillverkare såväl som från operatörerna. Vi har testat alla.
Tanken är god, att det mesta ska sköta sig själv utan krångel. För istället för att krångla med konverteringar, import och överföringar från cd så finns nu allt fler alternativ för att köpa musiken du vill höra direkt i mobiltelefonen. Den bärbara mediaspelaren har utan tvekan fått konkurrens de senaste åren och allt fler använder mobiltelefonen som sin främsta musikspelare.
Operatörerna var först och har fortfarande ett försprång. Tre är den operatör som tydligast profilerat sig på musik, men idag visar det sig att de halkat efter konkurrenterna. De olika operatörerna erbjuder i stort sett likvärdiga musiktjänster, men det är stora skillnader i utbudet. Telia och Tele2 har båda mer än fyra miljoner låtar i sitt arkiv, men hos Tre finns bara dryga 300 000 stycken. Det märks snabbt om man letar sig utanför topplistan. Det verkar som Tres musiktjänst på deras mobila portal allt mer befolkas av ringsignaler och bilder och att själva musiken får en mer undanskymd plats.
Hos Tre för musiken en undanskymd tillvaro.
Annons
Eftersom operatörerna sitter på mobilnäten kan de hur som helst ha större koll på utgifterna du som kund drabbas av, till skillnad från aktörer som Sony Ericsson och Nokia. Operatörerna bjuder helt enkelt på kostnaden för att ladda ner låten via mobilnätet (eller bakar i alla fall in avgiften i priset) och det har mobiltillverkare som Nokia och Sony Ericsson ingen möjlighet att göra när de nu lanserat egna musikbutiker.
Annons
Mobiltillverkarna blir därför beroende av möjligheten att erbjuda nedladdning från datorn också, som ett sätt att undvika operatörernas ofta väl tilltagna datatariffer. När man laddar ner filer via datorn blir användningsområdet för filerna betydligt större, så det får betraktas som en stor fördel. Telenor är ensamt om att sakna den här möjligheten och då blir möjligheterna betydligt färre. Dubbla nedladdningar via webben och via mobilen kallas ofta för Dual Download, så det är en fras att hålla utkik efter.
Olaglig nedladdning kan tyckas vara en felaktig och orättvis jämförelse, men faktum är att den givetvis saknar all form av kopieringsskydd som kan ställa till med problem just när man vill använda sin musik i de apparater man önskar.
Sony Ericsson erbjuder oskyddade filer via sin webbtjänst och de låtar du laddar ner där kan du alltså använda fritt i mobiltelefoner, Ipod, datorer och annat. Det är man faktiskt ensamt om. Övriga aktörer har någon form av begränsning. Apples musik är till stora delar kopieringsskyddad även om det finns fria låtar, de som kallas för Itunes Plus. Många av Tres låtar är bundna till Windows Mediaplayer när man laddar ner via webben och även alla Nokias, för att nämna några av aktörerna.
Sony Ericssons Playnow Arena har oskyddade musikfiler - men inte till mobilen.
Sony Ericsson är de som är sist ut nu med sin musikbutik Playnow Arena. Företaget har givetvis en fördel genom sitt släktskap med Sony, men de har också många andra av de stora skivbolagen med sig. Dessutom är man ensamt om att erbjuda en musikkatalog där musiken man laddar ner saknar kopieringsskydd. Man kan alltså problemfritt ladda ner mp3-låten och sedan stoppa in den i valfri mp3-spelare, dator, telefon, ipod eller annan maskin utan att filen protesterar.
För de låtar man laddar ner direkt till mobilen är de dock skyddade och kopplade till just den mobilen, vilket innebär att de inte går att skicka vidare eller använda på något sätt. Det är filerna man laddar ner i datorn som i förekommande fall är fria att använda på andra enheter. När till exempel Sony Ericsson pratar om drm-fria låtar utan kopieringsskydd gäller det inte filerna man laddar ner till mobiltelefonen via mobilnätet.
När man ska handa musik direkt från telefonen är det webbläsaren man gör det ifrån och alla affärer har sin speciella lösning. Nokias hör definitivt till de bättre och kanske beror det på att webbläsaren i Nokiamobilerna även den hör till de bättre. Mobilens skärm är inte allt för stor och det krävs säkert en hel del tankeverksamhet innan man lyckas presentera de miljoner låtar som ska presenteras på en sådan liten yta. Det finns säkerligen en anledning till att shopping i mobilen inte blivit någon större hit ännu.
Samma lyckade upplägg har Itunes i Iphone som ju även den telefonen har fördel av en utvecklad webbläsare och dessutom en ordentligt tilltagen skärm. Däremot är butiken inte lika tillgänglig för man kan inte handla via mobilnätet. Istället är man tvungen att ha wlan-uppkoppling för att alls komma åt butiken. Eftersom Iphone i det närmaste kräver ett abonnemang som inkluderar fri dataöverföring så är det lite konstigt att Apple inte kan kosta på sig möjligheten att ladda ner låtar mobilt.
Man kan konstigt nog inte ladda ner musik över mobilnätet med Itunes i Iphone.
På datorn skiljer Apple sig från de övriga genom att man istället för en butik i webbläsaren sköter alla köp via Itunes som man för övrigt skickar med och som krävs för att kunna använda Ipod och Iphone.
Telenor presenterar sin musikbutik som en vanlig liten webbsida i mobilen. Generellt är det Nokia och Apple som utmärker sig när det gäller mobil presentation. Mitt intryck är att de övriga tvingas anpassa sig till någon form av minsta gemensamma nämnare när det gäller standard på webbläsare och då är det säkert svårt att prestera något aptitligt och lättanvänt.
Tittar vi på de mobila musikaffärerna hos resten av aktörerna ser det ut ungefär som hos Telenor. Ett par aktuella låtar visas, mer än så får man inte plats med i den lilla skärmen och det kombineras med en sökruta så man kan hitta övriga låtar i arkivet. Så när Nokia lyckats så bra med sin butik i mobilen märks att de har fördelen med en ovanligt bra mobil webbläsare och lyxen att slippa anpassa sin presentation till sämre och enklare mobiltelefoner. Ändå gör sig de mobila musikaffärerna sällan för fönstershopping utan mer för att hitta och köpa den där låten man redan vet att man vill ha. Bra är ändå att man kan förhandslyssna på låtarna innan man köper så man undviker att köpa grisen i säcken.
I mobiltelefonen är själva nedladdandet av filen ett kapitel för sig. Vi kan börja snabbt med Iphone 3G eftersom den skiljer sig markant från övriga. Itunes Store i Iphone går bara att använda när man är uppkopplad via wlan. Försöker man via 3G-nätet får man bara ett kort felmeddelande som säger att butiken inte är tillgänglig. Är man uppkopplad kan man se topplistor bläddra inom genrer och shoppa. Betalningen sker via det Itunes-konto man skaffat och för att göra det måste man koppla ett kreditkort till kontot där alltså pengarna dras när man handlar låtar. Dessa låtar laddas ner till telefonen via wlan så att du kan spela låten direkt efter köpet. När du sedan ansluter telefonen till datorn överförs dina köp till Itunes musikbibliotek i din dator. Det fungerar smidigt, men man kan reta sig på att wlan-uppkoppling krävs för att handla. För det handlar inte om hastigheten på uppkopplingen utan bara ett beslut från Apple.
Telias låtar är kopieringsskyddade, liksom de flesta andras.
Alla andra mobila musikbutiker gör det möjligt att köpa och ladda ner musik direkt via mobilnätet. Det handlar dock inte om att ladda ner en mp3-fil som vilken fil som helst. Nej, alla musikbutiker har någon form av skydd på de filer man laddar ner direkt till telefonen. Det här gör att du inte kan spela låten på din dator senare eller på någon annan mobil eller mediaspelare. Iphone är undantaget här, men den är också så pass låst att man inte kommer åt filerna i den. När man laddar ner och köper musik med övriga musikbutiker följer ofta ett sms med eller någon form av licensnyckel som måste användas i telefonen för att låten ska kunna spelas i telefonen. Går det alls att skicka filen, till exempel via bluetooth till en annan telefon, märker man snabbt att telefonens mediaspelare sätter stopp för uppspelning eftersom rätt licensnyckel saknas.
Tittar vi på utbudet av musik så säger till exempel Sony Ericsson att de har en miljon låtar från start. Givetvis kan det vara svårt att relatera till en sådan summa, alltså avgöra om en miljon är mycket eller lite i de här sammanhangen. Det står dock klart att Sony Ericssons butik är en av de butiker som har minst antal låtar även om man kan slå sig för bröstet med att vara den enda som erbjuder alla låtar helt utan kopieringsskydd som kan ställa till problem. I Sony Ericssons butik visas som exempel på utbudet de tio mest sökta låtarna på företagets söktjänst Track ID och talande nog så finns endast två av de tio mest eftersökta låtarna med i butiken. Ännu värre är dock operatören Tre med ett utbud som bara är en tredjedel så stort som Sony Ericssons.
Apple Itunes som var tidigt ute har som jämförelse drygt 6 miljoner låtar i sin butik och många av de övriga har fått in ungefär 4 miljoner låtar i sina kataloger.
Vanliga musikbutiker har det tufft nu med konkurrensen från inte bara digitala och lagliga musikbutiker som de vi testar här, men även från piratkopiering och olaglig nedladdning. Skillnaden mellan den fysiska gamla skivbutiken och den digitala musikaffären är dock flera. I den digitala butiken, oavsett om den är i mobilen eller i datorns webbläsare, kan man erbjuda fler tjänster. Det handlar alltså inte bara om att köpa album eller enstaka låtar.
Hos Nokia kan man även prenumerera på musik, men bara via datorn när den är uppkopplad.
Tre och Nokia är de som utvecklat detta längst. Hos dessa två kan man förutom köp av låtar även prenumerera. Det finns dock ett par begränsningar. Hos Nokia får man tillgång till hela butikens musikbibliotek, men man kan bara lyssna på det via sin dator och bara när man är uppkopplad till internet. Då spelar man musiken genom ett litet tillägg till sin webbläsare (Internet Explorer). Det här är alltså inte tillgängligt i mobiltelefonen utan bara i datorn. Hos Tre är det tvärt om. Där finns streaming i mobilen och när man skaffar musikpaketet får man lyssna fritt i mobilen och även skapa spellistor av den musik som finns tillgänglig där.
Tele2 satsar även de på streaming och där finns ett antal radiokanaler man kan lyssna på direkt i mobilen som en del av musikabonnemanget Music Unlimited. Sony Ericsson har ingen streaming utöver de 30 sekunder som de flesta erbjuder för att man ska kunna provlyssna innan köpet. Vad de däremot har är Track ID och det hoppas de ska dra kunder till den nyöppnade musikbutiken. Track ID är alltså Sony Ericssons tjänst för att känna igen låtar du hör i din omgivning. Den finns inbyggd i många Walkmanmobiler och även andra av Sony Ericssons telefoner. Man spelar in en kort bit av låten som sedan skickas via nätet för att artist, låt och album ska kunna identifieras. När du väl vet vilken låt det är som spelas ska du alltså kunna köpa låten med bara något klick.
Klicka på tabellen för läsbar upplösning
Begreppet Dual Download, alltså dubbel nedladdning är centralt och viktigt att känna till när det handlar om mobila musikbutiker. I praktiken innebär det att du när du köpt en låt har tillåtelse att ladda ner den i både mobiltelefon och till din dator. I mobilen laddar man vanligen ner låten direkt via mobilnätet. Ett köp ger då automatiskt rätt att ladda ner låten även från leverantörens vanliga webbsida till datorn där hemma.
Då får man en fil som fungerar i datorns mediaspelare, för filen som man laddar ner till mobilen är ofta anpassad för mobilen för att vara snabb att ladda ner. Dessutom är den alltid skyddad, så den kan inte lämna din telefon. Skulle du till exempel byta telefon blir låtarna utan Dual Download kvar i din gamla telefon.
Det vanligaste skyddet för de musikfiler man laddar ner till datorn är att de spelas i Windows Mediaplayer och stödjer din mobiltelefon det formatet är det fritt fram att byta telefon hej vilt när musiken väl är nedladdad till datorn. Telenor är den enda aktör som inte erbjuder nedladdning även via datorn. Där är man istället helt hänvisad till mobilen.
När du köper en cd-skiva i en butik är du van att kunna göra vad du vill med den. Spela i stereon hemma, i bilen och i datorn. Samma sak gäller inte i mobilens musikaffärer och för den som tänker sig att gå över från piratnedladdning till den lagliga sidan finns också en hel del att tänka på.
Alla utom Sony Ericsson har kopieringsskyddade låtar när man laddar ner från webben. Liksom övriga har även Sony Ericsson skydd på de filer man laddar ner i mobilen, så det är webbnedladdning man ska använda för att använda filerna på andra apparater än mobiltelefonen.
Skyddet för webblåtarna gör att du bara kan spela dem i Windows Mediaplayer (I Apples fall Itunes) och begränsar möjligheterna att använda filerna på till exempel bärbara mediaspelare. Men det finns undantag. Till exempel Telia och Tre har även oskyddade låtar, så det kan löna sig att hålla ögonen öppna.