SMS-virus tömmer kontantkort, enligt dagstidning

Publicerad Uppdaterad

Piteå-Tidningen nämner Jeanette Åström, 16 år, som öppnade ett SMS-meddelande på sin mobiltelefon, Då tömdes kontantkortet på de sammanlagt 72 kronorna.

Avsändarnumret var långt, minst två rader, skriver Piteå-Tidningen. Det innebär att det förmodligen skickats från en dator. I meddelandet stod det "Tack för din medverkan".

- Därför vill jag varna alla andra att inte öppna meddelanden med mysko avsändarnummer, säger Jeanette till Piteå-Tidningen.

Tidigare larm om SMS-virus har varit falska. Förmodligen är även detta larm falskt.

Det är inte ovanligt att skickade SMS-meddelanden debiteras med visst eftersläpning. På så vis kan 72 kronor debiteras från ett kontantkort på en gång, som en debitering för ett flertal SMS-meddelanden.

Det finns även vissa SMS-nummer som kostar upp till 10 kr att skicka till, så kallade "Premium SMS". Till exempel om man ska delta i en omröstning via SMS. Sannolikt har den 16-åriga Johanna använt någon sådan tjänst också. Det skulle förklara meddelandet "Tack för din medverkan".

Tidigare har eftersläpning av SMS-meddelanden givit upphov till liknande missförstånd, bland annat med göljden att rykten uppstod om att Nokia-telefoner skulle kunna användas till att skicka gratis SMS. Ett rykte som även det visade sig vara falskt.