https://www.mobil.se/nyheter/sonys-smartphoneleveranser-nadde-rekordlag-niva-under-forsta-kvartalet
566947
Nyheter
Tuffa tider för japanska jätten

Sony sålde rekordfå smartphones under första kvartalet i år

Sony får kämpa vidare i kraftig motvind på mobilsidan. Leveranssiffrorna för årets första kvartal är utan tvekan nedslående.

Sony har haft det tufft på smartphonemarknaden under lång tid. Och de senaste kvartalssiffrorna ger vid handen att den japanska elektronikjätten fått det ännu tuffare på senare tid. Under årets tre första månader levererade man nämligen inte fler än 1,1 miljoner telefoner, vilket är ett rekordlågt antal. Prognosen för hela räkenskapsåret (som tog slut i mars) låg från början på 10 miljoner telefoner, men skrevs sedermera ned till 9 miljoner. Kort därefter justerade man återigen siffran till 7 miljoner, och när man nu summerar räkenskapsåret så slutade det på 6,5 miljoner levererade telefoner. 

Om man vill sätta den saken i perspektiv så kan man jämföra med räkenskapsåret 2014, då Sony levereade 40 miljoner telefoner. Sony har på senare tid vidtagit en rad åtgärder för att stoppa mobildivisionens blödning. Bland annat har man slagit samman divisioner och sagt upp personal, något som minskat utgifterna med 50 procent. Om det är tillräckligt för att man ska kunna vända den dystra trenden är förstås någonting som framtiden får utvisa. Sonys senaste prognos ligger nu på att man ska sälja 5 miljoner enheter fram till mars 2020.