Teven flyttar in i fickan

Först kom talet. Sedan meddelandet. Efter det dök kameran upp i mobiltelefonen följt av musikspelaren. Nu är det dags för nästa steg i mobilutvecklingen, nämligen tv-sändningar.Av Niclas Lidström

Publicerad Senast uppdaterad

På kort tid har tv i mobilen blivit något som många inom branschen pratar om. Att det handlar om att se på tv i mobiltelefonen förstår alla. Men teknikerna som ser till att bilden kommer till mobiltelefonen är många. Och som vanligt när det gäller ny teknik så finns det ingen gemensam standard, nej här slåss ett antal standarder med varandra.

Konsumenterna har som vanligt inget att säga till om, de får stå där och ta det som erbjuds. Redan nu sänds en enklare variant av mobil-tv i 3G-näten, genom att videoinslag kan laddas ner till telefonerna via mobilnätet. Den här tekniken kallas unicast, och innebär att varje person som tittar belastar mobilnätet med bandbredd. Det innebär också att nätet inte klarar av alltför många samtidiga användare.

I stället är broadcast framtiden för mobil-tv - alltså att sändare skickar ut tv-signaler till en mängd mottagare samtidigt, precis som med vanliga tv-sändningar.

I huvudsak finns det två olika mobil-tv-tekniker som dominerar en liten marknad just nu. Dessa båda är DMB och DVB-H. DVB-H är något som vi kommer att komma i kontakt med här i Sverige, det är digital-tv som är specialanpassad för mobiltelefoner och andra mobila produkter.

DVB-H använder sig av ungefär samma frekvenser som vanlig digital-tv för marknätet, men det måste till nya sändare och i viss mån också nya master. DMB bygger i stället på det digitala radionätet (DAB) och har använts flitigt i Korea.

Nokia tidigt ute

Nokia var i Europa det företag som tidigt var ute och jobbade med tv i mobiltelefonen. De hade sin vision klar och av en händelse tog man fram både produkter för att visa tv i mobiltelefonen och nätdelen som ska se till att det går att skicka signalen till mobiltelefonerna.

Faktum är att Nokia tidigt bestämde sig för att DVB-H skulle bli stort och att man därför slutade med den avdelning som sysslade med utveckling av digitalboxar för hemmabruk och förde över hela den delen av personalen till att syssla med mobil-tv.

Den första produkt som Nokia tog fram var en modell som heter 7710, den var dock aldrig tänkt att bli en kommersiell tv-produkt utan skulle ses som en testprodukt för de länder som ville prova mobil-tv via DVB-H.

Nokia har sedan dess visat upp ytterligare en tv-inriktad telefonmodell - N72 - som kommer att släppas under sommaren. N72 är en liten telefon, i alla fall om vi jämför med 7710 som var ganska stor och klumpig.

- Vi ser att mobil-tv är något som kommer att komma igång i år. Inom två år kommer mobil-tv att bli en stor grej, säger Jouni Kämäinen som jobbar på en avdelning med namnet Watch New inom Multimedia hos Nokia.

- När det blir lika stort som GSM och 3G är idag är dock svårt att säga.

I år är det framför allt i Europa och Asien som det snackas mobil-tv. Men även i Sydamerika, USA och Australien tittar man på mobil-tv och förstår att det här kommer att bli stort.

Dessutom inser många att det finns pengar att hämta inom mobil-tv. Mycket pengar.

Jouni Kämäinen har jobbat med mobil-tv i 5-6 år och då förstår ni att Nokia skådar i kristallkulan för att tidigt se tecken och tendenser på nya saker inom mobilindustrin.

Vilken teknik är bäst för konsumenterna?

- Vi tror att DVB-H är det bästa valet, det är en standardiserad teknik som fungerar globalt. Jämfört med exempelvis DMB kan vi erbjuda upp till 40-50 tv-kanaler. DMB kan vad jag vet bara erbjuda 3-5 kanaler per nätverk.

Jouni Kämääinen vet inte på rak arm hur många det är inom Nokia som nu jobbar med mobil-tv, men konstaterar kort:

- Mobil-tv är ett av våra huvudspår. Det är väldigt viktigt för oss.

Innebär begreppet mobil-tv att det bara handlar om mobiltelefoner? Än så länge snackas det inom DVB-H bara om telefoner, men det kommer andra varianter också. I Korea har Samsung släppt såväl bärbara datorer med inbyggd DMB-mottagare och dessutom bärbara dvd-spelare som kan ta emot tv-signaler via DMB.

- Först och främst är det mobiltelefoner, men sedan kan andra produkter dyka upp, säger Jouni Kämäräinen.

Det är alltså inte omöjligt att vi inom några år kan köpa en N-gage spelkonsoll från Nokia med inbyggd DVB-H mottagare. Eller varför inte en surfbräda helt utan inbyggd mobiltelefon, ungefär som den nuvarande Nokia 770 - men med inbyggd mobil-tv.

Nokia har nu under en längre tid arbetat med lobbying hos myndigheter och EU för att få till en standard av DVB-H. Till och med konkurrenterna på terminalsidan inser att Nokia så här långt har gjort ett bra jobb.

- DVB-H har blivit stort i Europa tack vare att Nokia har jobbat så intensivt med det, medger Yong Shin, en av direktörerna på LG som jobbar med utveckling av mobil-tv för det sydkoreanska företaget. Flera operatörer och tillverkare hänger nu på säger han.

Italien först ut

LG är en av de tillverkare som hänger på mobil-tv-tåget, och LG lyckades faktiskt också bli först ut med en mobiltelefon anpassad för DVB-H i Italien. I månadsskiftet maj/juni lanserade italienska operatören Tre sin mobil-tv satsning. LG och Samsung fick ordern från ägarna till Tre, Hutchisson ägare att ha en tv-mobil klar sommaren 2006. Specifikationerna var tydliga, Samsung och LG fick båda samma uppgift.

- Och vi är mer än nöjda med de här produkterna, uppger en hög chef på italienska Tre när Mobil besöker operatören Tres kontor i Milano inför mobil-tv-premiären.

Både LG och Samsung tror att Tre kommer att kunna sälja 500 000 tv-mobiler före årsskiftet. Det är målet och båda företagen har garanterat att så blir fallet. Och SG Kang på LG säger att de inte kommer ha några problem att leverera så många tv-telefoner under resten av 2006.

- Säljer vi 250 000 enheter före årsskiftet har vi lyckats, menar SG Kang.

Hos Tre är tongångarna likadana. Att vara först ut med den här satsningen innebär att man som operatör får ta mycket stryk. Men samtidigt så har man ett försprång jämfört med de andra.

- Vi är i täten och de andra kommer att följa efter oss. Men vi har ett försprång, menar en av cheferna på italienska Tre.

För att få tillgång till en licens för DVB-H i Italien köpte Tre helt enkelt upp en tv-kanal som hade en licens. Under några veckor har ett intensivt arbete med att bygga upp kanalen pågått.

Idag har italienska Tre nära sex miljoner abonnenter, satsningen på mobil-tv ska innebära ytterligare miljontals abonnenter.

Samsung var tidigt med när satsningen på mobil-tv tog fart i Korea. Samsung spänner nu bågen högt och släppte för någon vecka sedan en DMB-telefon i Tyskland.

- Vi siktar på att bli ett ledande företag när det gäller mobil-tv, säger Anthony Park, en av de högsta cheferna inom Samsung i Europa när det gäller utveckling av mobil-tv.

- Så här långt har vi lanserat mobil-tv kommersiellt i Korea och Kina med hjälp av tekniken DMB, i Italien via DVB-H och i Tyskland med DMB.

Samsung satsar på både DMB och DVB-H, de tror nämligen att båda teknikerna kommer att finnas tillgängliga runt om i världen.

- Förutsättningarna är olika i olika länder. I länder som Tyskland (med 85-procentig täckning av DAB-nätet) och Storbritannien (95 procents DAB-täckning) finns redan infrastrukturen för ett DAB-nät, det innebär att de mycket enkelt kan bygga upp ett DMB-nät i dessa länder, menar Anthony Park.

Han tillägger också att i andra länder, exempelvis i Italien, fanns det redan frekvenser för DVB-H.

Riktigt bra bild

Mobil fick som enda nordiska tidning möjlighet att testa mobil-tv i Tres italienska nät redan under maj månad. Det första som slog oss var att bilden var mycket bättre än vad vi har fått uppleva i Sverige där streaming via 3G-näten har varit det enda alternativet för mobil-tv.

Vi testade både LG:s och Samsungs tv-mobiler och båda produkterna fungerade bra, en display på 2,2 tum kan tyckas liten, men vi kunde till och med följa med i textningen av ett tv-program under vårt test.

Du skiftar tv-kanalerna med en menyknapp, där kan du också höja eller sänka ljudet. Dessutom fanns det flera inställningsmöjligheter när det gäller ljusstyrkan på skärmen.

Självklart fanns här också en tv-knapp, ett enkel knapptryckning och du fick upp en tv-meny. Dessutom måste du dra upp en antenn för att kunna titta på digital-tv i mobilen. Med antennen neddragen fungerade inte mottagningen alls.

Både LG och Samsung har jobbat mycket med användarvänligheten, en tv-mottagare på liten skärm måste vara enkel att använda.

Bilden är som sagt var mycket bra, under vårt test fungerade mottagningen av tv-program såväl utomhus som inomhus.

Likheterna mellan Samsungs och LG:s tv-mobiler de båda produkterna är slående, faktum är att specifikationerna är näst intill identiska. Enda skillnaden var att Samsungs telefon är en vikbar telefon, displayen var därmed vikbar och det innebär att du kan sätta telefonen på ett bord och vika skärmen till rätt läge när du vill titta på tv. Det klarade inte LG:s telefon av.

Även franska Sagem satsar på mobil-tv, Under våren visades den första telefonen upp som ska kunna visa tv i mobiltelefonen via DVB-H.

Ericsson satsar på MBMS

Hos Ericsson, som är Nokias värste konkurrent på nätsidan, pratas det ingenting om DVB-H. I alla fall inte utåt sett.

- Vi kommer inte att tillverka nätdelen för DVB-H, vi jobbar istället med att hitta en teknik som är ett komplement till exempelvis DVB-H, säger Per Nordlöf på Ericsson.

Ericsson jobbar med en teknik som heter MBMS, Multimedia Broadcast Multicast Service. De första lyckade testerna är precis genomförda på Ericssons kontor i Kista och Ericsson räknar med att MBMS kommer igång kommersiellt någon gång under 2008.

- Vi tror att det kommer att bli ont om frekvenser när det gäller DVB-H, men vi tror att MBMS i samarbete med exempelvis DVB-H är bra för både operatören och användaren. Marknaden är enig när det gäller den här synen, säger Per Nordlöf.

Optimismen och tankarna om tv i mobiltelefoner är lika optimistiska, oavsett om man talar med Ericsson eller med Nokia. Drömmarna om att alla om några år sitter och glor på en tv-skärm oavsett om du sitter på bussen eller på kontoret är samständiga.

- Det är fortfarande väldigt tidigt, men det är trots allt många som redan nu tittar på tv i mobiltelefoner. Orange i Frankrike erbjuder exempelvis 50 olika tv-kanaler där det finns mellan 200-300 nya inslag varje vecka, berättar Per.

Men då handlar det fortfarande om streaming via 3G eller 2G-nät.

Tro nu inte att tittandet på mobil-tv innebär 2-3 timmars tittande varje dag. Nej, så är det inte. Än så länge visar undersökningar att det handlar om 20-30 minuter varje månad. Användarna kopplar upp sig när de har några minuter över. Då är man uppkopplad 2-3 minuter per gång. Mer är det inte.

Flera försök, exempelvis i Norge via NRK visar dock att tittandet ökar om användarna kan vara interaktiv under eller efter programmen. Där ökade tittartiden från 2,5 minuter till 5 minuter per gång under en testperiod. Det ska dock tilläggas att detta test gjordes i samarbete med ett ungdomsprogram.

Sverige på väg

Vad händer då på mobil-tv fronten i Sverige? Statliga Teracom har sent om sider vaknat, deras testnät i Stockholm är nu igång och det stora testet bland 500 personer kommer i gång i september.

- Vi har nu satt upp en sändare i Nacka-masterna, dessutom elva mindre slavsändare som nu täcker hela Stockholms innerstad, berättar Bengt Broman, vd på Teracom.

Nokia är en av medhjälparna till att testnätet har kommit till, de står för själva nätdelen och terminaler. Men det är andra terminaltillverkare som är inblandade. Det sägs att Sony Ericsson också ska visa upp en terminal, troligtvis handlar det om en gammal telefon som har något slags påhäng som gör det möjligt att ta emot tv-sändningar via DVB-H.

När kommer vi ha igång ett riktigt DVB-H nät i Sverige?

- Det beror på hur regeringen gör, väljer de att se det här som ett broadcastnät kommer vi igång snabbare. Då tror jag att vi kan ha ett nät igång inom ett år. Väljer regeringen däremot att se DVB-H som en del av mobiltelefonin, då ska flera företag vara inblandade och då tror jag att det tar längre tid, säger Bengt Broman.

Intresset är stort från tv-kanalerna, Bengt Broman och Teracom hoppas att det kommer finnas totalt 15 kanaler i testnätet under hösten.

Hur mycket kostar det att bygga ett nationellt DVB-H nät i Sverige?

- För att täcka 60-65 procent av Sveriges befolkning tror jag att kostnaden för ett nytt nät hamnar under en miljard kronor, menar Bengt Broman.

RUTA: Olika mobil-tv standarder

Streaming: Använder sig av 3G-nätet, användaren talar om vad man vill ladda hem för inslag till sin telefon.

MBMS (Multimedia Broadcast Multicast Service): Använder sig av befintliga 3G-nät, kan inte ensam användas för att sända mobil-tv eftersom kapaciteten i 3G-näten är begränsade.

DVB-H (Digital Video Broadcasting-Handheld): Digital-tv för mobiltelefoner och andra mobila enheter. (T=terrestial)

DMB-T (Digital Mobile Broadcasting-Terrestial): Digital-tv för mobiltelefoner och andra mobila enheter, använder sig av det digitala radionätet DAB. Finns redan nu kommersiellt uppe i Korea där man på kort tid fått över en halv miljon abonnenter. DMB finns också som satellitsänd tv, då kallas tekniken DMB-S (S=satellite)

Mediaflow: En teknik som ännu så länge bara är på gång för Nordamerika. Det är Qualcomm som ligger bakom den här tekniken och bolaget har satsat 5 miljarder kronor i ett marknät. Lär inte bli aktuellt här i Europa.

RUTA: TV-mobiler

LG U990

Typ: UMTS, GSM (900/1800/1900 MHz), GPRS, DVB-H

Vikt: 110 gram

Storlek: 100,6 x 50,6 x 21,4 mm

Display: 2,2 tum stor, 320x240 pixlar, 262 000 färger

Minne: 51 MB Internet minne, dessutom externt minne (micro SD)

Kamera: 1,3 megapixel (2 x zoom), vga-kamera till videosamtalen

Kommunikation: Bluetooth 1.1, USB 1.1

Övrigt: mp3-spelare, webkamera, Java, inbyggd tv-mottagare (dvb-h)

Batterier: klarar 3-4 timmar för tal eller tv-tittande

Pris: 5600 kronor (utan abonnemang)

Kommentar: En bra tv-mobil från LG, dock saknas det möjligheten att lägga ner telefonen på ett bord när du vill titta på tv. Bra display, saknas dock en riktigt bra kamera, 1,3 megapixel känns lite lite.

Samsung P910

Typ: UMTS, GSM (900/1800/1900 MHz), GPRS, DVB-H

Vikt: 125 gram

Storlek: 97 x 50 x 27.4 mm

Display: 2,2 tum stor, 240x320 pixlar, 262 000 färger

Minne: 30 MB internt minne, externt minne via minneskort (micro SD)

Kamera: 1,3 megapixel

Kommunikation: Bluetooth, USB

Övrigt: mp3-spelare, Java, inbyggd tv-mottagare (dvb-h)

Pris: okänt, men troligen runt 5600 kronor

Kommentar: En bra tv-mobil, du kan lägga ner telefonen och vika upp displayen och ändå kunna njuta av tv-programmen. Saknar dock en bra kamera.

Samsung P900

Typ: GSM (900/1800/1900 MHz), EDGE, DMB

Vikt: 124 gram

Storlek: 94.5 x 47.5 x 26.6 mm

Display: 2,2 tum, 240x320 pixlar, 262 000 färger

Minne: 128 MB internt minne, externt minne via minneskort (micro SD)

Kamera: 2 megapixel

Kommunikation: Bluetooth, USB

Övrigt: mp3-spelare,

Pris: okänt

Kommentar: Den första DMB-mobilen för den europeiska marknaden. Bättre kamera än Samsung P910, i övrigt inte så stor skillnad.

Nokia N92

Typ: UMTS, GSM 900/1800/1900 MHz, GPRS, W-lan, DVB-H

Vikt: 191 gram

Storlek: 107 x 58 x 25 mm

Display: 2,8 tum, 240x320 pixlar, 16 miljoner färger

Minne: 40 MB, externt minne via minneskort (micro SD)

Kamera: 2,0 megapixel

Kommunikation: Bluetooth, w-lan, USB

Övrigt: mp3-spelare, uppkoppling via trådlösa nätverk, Java, inbyggd tv-mottagare (dvb-h)

Pris: cirka 6750 kronor

Kommentar: Troligtvis den bästa tv-mobilen i år. Stor display, bra format och många möjligheter att kommunicera. Bra kameradel också.

Nokia 7710

Typ: UMTS, GSM 900/1800/1900 MHz, GPRS, DVB-H

Vikt: 189 gram

Storlek: 128x70x19 mm

Display: , 640x320 pixlar, 65 000 färger

Minne: 90 MB internt minne,

Kamera: vga-upplösning,

Kommunikation: Bluetooth,

Övrigt: mp3-spelare, inbyggd tv-mottagare (dvb-h)

Pris: 3500 kronor

Kommentar: Byggdes enbart för att kunna användas som testprodukt för olika mobil-tv tester. Stor display, stort format och dålig kamera.

Sagem MyTV

Typ: UMTS, GSM 900/1800/1900 MHz, GPRS, DVB-H

Vikt: 125 gram

Storlek: 21x47x115 mm

Display: 2 tum, 240x320 pixlar, 262 000 färger

Minne: 40 MB internt minne, externt minne via minneskort (micro SD)

Kamera: 1,3 megapixel

Kommunikation: IR, USB,

Övrigt: mp3-spelare, Java, inbyggd tv-mottagare (dvb-h)

Pris: okänt

Kommentar: Fransmännen gillar att vara lite udda, antennen skjuts ut neråt! Annars en relativt liten telefon som saknar bluetooth.

RUTA: Mobil-tv näten i världen

Korea:

Var först ut med ett kommersiellt nät för mobil-tv. I Korea är det DMB som gäller, man har ett nät som skickar ut signalerna via marknätet, men också ett tv-nät som skickar ut signalerna via satellit. Totalt finns det över 500 000 abonnenter som använder tv i mobiltelefonen. Men det är inte bara i mobilerna som tv-mottagarna sitter. Samsung och LG har båda tagit fram mediaspelare med inbyggd digital-tv mottagare, bärbara dvd-spelare med tv-mottagare och bärbara datorer med DMB-mottagare.

Enbart i det satellitsända nätet finns det drygt 300 000 abonnenter.

Här finns 45 kanaler, varav 19 är tv-kanaler. Det kostar 166 kronor per månad för telefonen och 108 kronor per månad för abonnemanget.

Italien:

Först ut i världen med ett DVB-H nät. Starten skedde i månadsskiftet maj/juni i år och förhoppningarna från operatören 3 är stora. Täckningen kommer att bli cirka 60-65 procent av befolkningen i startskedet för att sedan byggas ut till ett nationellt nät som täcker (nästan) hela Italien.

3 är första operatören, men även TIM och Vodafone har sagt att man kommer att starta med DVB-H sändningar under hösten eller efter årsskiftet.

Ännu så länge finns det bara 2 tv-mobiler som har visats upp för den italienska marknaden, LG U900 och Samsung P910.

Kostnaden för att se på tv i mobilen varierar, om du binder upp dig på 23 månader kostar det som allra minst knappt 200 kronor i månaden. Om du däremot bara vill köpa telefonerna kostar dessa drygt 5600 kronor.

Initialt kommer det att finnas 7 tv-kanaler, men under sommaren kommer det att komma till ytterligare 7 tv-kanaler. Innan årsskiftet räknar 3 med att det finns 20 tv-kanaler, men det finns plats för totalt 40 kanaler i nätet.

Finland:

Var bland de första ländarna i världen att köra igång testsändningar via DVB-H. Utvärderingen är gjord och intresset i Nokias hemland sägs vara mycket stort för mobil-tv.

Digita, Finlands motsvarighet till Teracom, har fått i uppgift att bygga ett nationellt DVB-H nät och det arbetet har satt igång. Under sommaren och hösten kommer DVB-H nätet att byggas ut i Helsingfors, Åbo och Tammerfors. I slutet av året kommer nätet att täcka 29 procent av Finlands befolkning. 41 procent av testpiloterna var beredd att betala för att se på tv i mobilen, 58 procent tror att mobil-tv kommer att bli en populär tjänst.

Sverige:

Här har de första testverksamheterna precis kommit i gång. Teracom har tillsammans med några samarbetsparters kört igång de första testerna. Under hösten kommer cirka 500 användare få möjlighet att testa produkter och tjänster. På Teracom tror man att det kan finnas ett kommersiellt nät uppe om cirka ett år. Allt beror på vad regeringen säger när det gäller nätutbyggnaden. Ett problem är att det idag finns för få frekvenser i Sverige, men detta problem kommer att lösas när det analoga tv-nätet släcks.

Tyskland:

Här har man precis kört igång ett DMB-nät. Mobiloperatören Debitel öppnar sitt nät för mobil-tv och blir därmed först i Europa med ett DMB-nät. Samsung är den stora drivkraften bakom satsningen i Tyskland och förhoppningarna är stora eftersom Tyskland arrangerar fotbolls-VM och Debitel hoppas att detta ska driva upp intresset för mobil-tv. Tyskland har valt DMB därför att det redan finns ett DAB-radionät som täcker 85 procent av landet.